Peste 150 de copii au fost arestați de forțele de ordine în urma protestelor din Franța

Peste 150 de copii au fost arestați de forțele de ordine în urma protestelor din Franța. Pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini șocante în care mascații i-au pus pe minori să stea în genunchi și cu mâinile la ceafă.

Filmarea în care forțele de ordine îl păzesc pe elevii liceului Saint-Exupéry din localitatea Mante-la-Jolie, situat la aproape 50 de kilometri de Paris, a stârnit controverse pe numeroase rețele de socializare. Copiii și adolescenții au fost obligați să stea în genunchi și cu mâinile la ceafă. Unii dintre copii au fost puși să stea cu fața la zid, scrie Daily Mail.

De asemenea, mascații le-au spus copiilor că sunt acuzați că au participat la un protest violent. Tinerii ar fi luat parte la un miting organizat la nivel național în Franța, pentru a bloca reformarea sistemului educațional, și pentru a susține mișcarea „Vestelor Galbene”.

Mai multe mașini și pubele au fost incendiate la liceul din Mante-la-Jolie, iar, potrivit Poliției, exista zvonuri potrivit cărora protestarii au vrut să incendieze unitatea de învățământ. Unii dintre protestatari au fost prinși având asupra lor bâte și spray-uri cu gaze lacrimogene.

„Aproape 700 de elevi au fost arestați în Franța, în contextul protestelor din licee care au avut loc joi”, a precizat ministrul de Interne, conform sursei citate. Cele mai multe dintre arestări au fost făcute la liceul Saint-Exupéry din Mante-la-Jolie, unde polițiștii au ridicat copii născuți între 1998 și 2006.

La Paris se anunță ample manifestaţii ale “vestelor galbene” mâine. Turnul Eiffel şi mai multe muzee pariziene, între care Luvrul şi Musee D’Orsay, vor fi închise. Asta mai ales după ce Arcul de Triumf a fost vandalizat, săptămâna trecută.

Ministerul francez de Interne a mobilizat 89 de mii de poliţişti, în toată Franţa, de teama unor noi episoade de haos.

Parisul a avut parte săptămâna trecută de unele dintre cele mai grave violenţe din ultimele decenii, cu sute de arestări şi numeroşi răniţi.

Guvernul a renunţat la taxa pe combustibil, care a inflamat spiritele, însă manifestanţii au acum alte doleanţe: creşterea pensiei minime şi reducerea vârstei de pensionare.

Guvernul francez a anunţat că nu va taxa carburanţii nici anul viitor şi a lansat apeluri la calm, dar protestatarii nu se lasă convinşi.

Prin urmare, magazinele din cartierele centrale vandalizate şi golite de marfă weekendul trecut se pregătesc pentru ce e mai rău. Şi-au baricadat vitrinele şi au angajat firme de pază care să-i ţină departe pe vandali.

Pe de altă parte, guvernul francez face presiuni la nivel european pentru o mai bună taxare a giganţilor internetului. În lipsa unui acord, Parisul spune că va taxa singur Google, Apple, Facebook şi Amazon.

 

About Author

admin