Descifrarea expertului: Ce spune un anchetator despre mesajele ascunse din postarea lui Filat de pe Facebook

Reporterul Today.md s-a întâlnit cu unul dintre cei mai cunoscuți și de succes foști anchetatori și i-a solicitat să descifreze mesajul postat de Vlad Filat pe Facebook. Deși a cerut să rămână anonim, anchetatorul s-a oferit să ne ajute să înțelegem care sunt totuși gândurile lui Vlad Filat, pe care a decis să le transmită publicului larg, dar mai ales complicilor săi.
1. Cu toate aceste regrete, rămân convins că, atâta timp cât sunt oameni care își iubesc țara și sunt gata să-și asume anumite sacrificii, se va reuși să avem o Moldovă în care oamenii să se simtă liberi și să fie guvernați democratic.

Poate fi interpretat ca o solicitare de “a tăcea” sau de “a nu da declaraţii veridice

 

2. Când m-am referit la trădarea moldovenilor, am avut în vedere ce s-a întâmplat în Parlament, dar și în teritoriu. Mă refer în primul rând la foștii mei colegi

Se identifică destinatarii mesajului

 

3. Accept că nu mai văd în mine un om care îi poate susține să-și facă o carieră frumoasă, dar faptul că și-au trădat colegii de partid care i-au făcut deputați, că și-au trădat alegătorii, mă doare. 

Se identifică faptul că Filat înţelege că aceştea pot da declaraţii care s-ar referi nu doar la Filat sau nu doar la infracţiunea cercetată. Se identifică destinatarii mesajului.

 

4. Pentru mine e trist, pentru țară această practică e periculoasă.

Ameninţare directă cu faptul că darea declaraţiilor poate fi periculoasă

 

5. Natalia Morări, aștept întrebările și sper că voi avea condițiile necesare să pot să vă răspund sincer la ele. Trebuie să știți însă că toată corespondența îmi este verificată și s-ar putea să fiu nevoit să evit unele răspunsuri, pentru că acestea vor ajunge mai întâi la cei care m-au izolat, iar puterea mediatică pe care o au, ar putea într-o fracțiune de secundă schimba accentele mesajului meu înainte că acesta să fie publicat, iar eu, izolat total, nu voi fi în stare să vin rapid cu o replică.

Arestarea presupune izolarea de societate, dar nu acordarea interviurilor. Chiar dacă întrebările şi răspunsurile sunt sau vor fi transmise prin avocat, iar conţinutul lor poate fi cifrat ca să nu fie verificat de administraţia penitenciarului. Poate conţine o criptare a unei convorbiri dintre inculpat şi potenţialii martori ce trebuie audiaţi.

 

6. Trebuie să știți însă că toată corespondența îmi este verificată și s-ar putea să fiu nevoit să evit unele răspunsuri, pentru că acestea vor ajunge mai întâi la cei care m-au izolat, iar puterea mediatică pe care o au, ar putea într-o fracțiune de secundă schimba accentele mesajului meu înainte că acesta să fie publicat, iar eu, izolat total, nu voi fi în stare să vin rapid cu o replică.

Poate fi interpretat ca un mesaj cifrat, cu următorul conţinut: “Nu vă grăbiţi să vă prezentaţi la anchetator, pînă nu coordonaţi cu mine răspunsurile la cele mai importante întrebări. Dacă nu ştiţi ce să vorbiţi, solicitaţi o pauză la interogare pentru a coordona cu mine răspunsurile”

 

7. PS: Urmăresc și mă minunez câți curajoși au apărut după arestarea mea. Aceștia luptă cu mine știind că nu am cum să le răspund, fiind izolat total și redus la tăcere. Vreau să le dau un sfat: să lupte pentru ceva, nu împotrivă cuiva.

Nu uitaţi că pentru ceea ce aţi făcut, aţi primit recompense.

 

8. Să sperii pe cineva cu pușcăria, care este în pușcărie, trebuie să fii cel puțin naiv, dacă nu prost. Dacă pentru mine această enormă încercare reprezintă prezentul, pentru ei este viitorul”.

Ameninţare pentru cei neascultători, care deja dau semne că s-au dezis de Filat.

About Author

admin