Ai găsit un act de identitate? Nu plasa poza pe rețelele de socializare. Riști amendă

Plasarea pe rețelele de socializare a pozelor cu diferite acte pierdute, cum ar fi cele de identitate, a permiselor de conducere etc. este ilegală în R. Moldova.

Ministerul Afacerilor Interne atenționează că aceste documente conțin date cu caracter personal și cei care vor să găsească stăpânii actelor nu iau în considerație riscurile posibile la care sunt supuși atât deținătorul legal al actului pierdut, cât și utilizatorul care postează informația respectivă, informează ziarulnational.md.

Pentru încălcarea regulilor de utilizare a datelor cu caracter personal, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi între 3 000 și 4 500 de lei pentru persoanele fizice, între 4 500 și 9 000 de lei pentru persoanele cu funcţie de răspundere, dar și între 6 000 și 15 000 de lei pentru persoanele juridice, cu sau fără privarea, în toate cazurile, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Oamenii legii mai atenționează că datele cu caracter personal publicate pe site-urile de socializare vulnerabilizează siguranța persoanelor care pot deveni victime ale unor abuzuri, precum furtul de identitate, pierderi financiare sau alte infracțiuni realizate prin utilizarea ilicită a datelor cu caracter personal ale acestora.

Cei care pierd sau găsesc acte de identitate trebuie să anunțe imediat organele competente despre acest fapt. Actul de identitate găsit de către o persoană trebuie predat autorităţii emitente, iar în cazul aflării acestuia în străinătate – misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare ale Republicii Moldova.

About Author

admin