Ambasadorul Rusiei a fost invitat la MAEIE: i s-a prezentat nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului la piloții eliberați din Afganistan

Ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, unde i-a fost înmânată nota de protest în legătură cu tergiversarea acordării accesului diplomaților moldoveni la piloții eliberați din Afganistan.

MAEIE își exprimă consternarea că în pofida prevederilor și normelor de drept internațional, stabilite în Convenția de la Viena cu privire la relațiile consulare, Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, precum și Convenția consulară dintre Republica Moldova, autoritățile Federației Ruse continuă să tergiverseze accesul delegației moldovenești la cetățenii Republicii Moldova, refuză să comunice informația privind locul aflării lor, starea de sănătate, calificând această atitudine drept o provocare deliberată, care prejudiciază serios relațiile bilaterale, se arată în comunicatul diplomației de la Chișinău.

De asemenea, MAEIE consideră nefondată justificarea unor colaboratori ai Ministerului Afacerilor Externe ai Federației Ruse, precum că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în acest proces.

Totodată, ambasadorului rus i-a fost transmisă îngrijorarea că acestă situaţie riscă să devină una dramatică cu interferențe politice inadmisibile, prin care anumite persoane politice din Moldova ar încerca să se folosească de aceasta în scopuri politice.

În discuția cu oficialii MAEIE, diplomatul rus a menționat că cetățenii moldoveni s-ar afla în custodia unui ONG, Guvernul Federației Ruse nefiind implicat în acest proces.

În context, MAEIE mai informează că în continuare va sesiza și instituțiile internaționale în legătură cu interzicerea accesului autorităților Republicii Moldova la cetățenii săi.

Delegația detașată încă de luni, 11 februarie, de către MAEIE la Moscova nu a reușit să ia legătura cu cei doi piloți, ținuți ostatici mai bine de trei ani în Afganistan.

Amintim că ONG-ul în custodia căruia se află piloții moldoveni Lionel Buruiană și Mihai Crihana aparține lui Igor Ceaika, un controversat om de afaceri din Rusia, fiul procurorului general din această țară. Ceaika este copreședintele asociației Delovaia Rossia, un paravan folosit de Kremlin pentru a oferi susținere partidului socialiștilor din Moldova și liderului informal al acestuia, Igor Dodon.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a condamnat cinismul lui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că folosește tragedia acestor oameni în scop electoral și l-a somat să înceteze batjocura față de ei și, în loc să se plimbe prin Europa, să plece imediat după cetățenii moldoveni la Moscova, să-i aducă acasă.

sursa: hotnews.md

About Author

admin