ASP a depistat un șir de agramații la aprobarea textelor publicitare. Vezi câteva solicitări care au fost respinse

Agenția Servicii Publice (ASP), care începând din 1 august curent a preluat funcțiile Centrului Național de Terminologie, a respins mai multe solicitări privind aprobarea denumirilor de companii și de produse din cauza greșelilor de limbă.

Secția de Terminologie și Servicii Lingvistice din cadrul ASP a aprobat, în perioada august-noiembrie, 1 210 denumiri pentru unități de drept și 803 texte pentru ștampile.

În perioada de referință, au fost prestate 949 de servicii de redactare și autorizare a textelor publicitare și au fost verificate, redactate aprobate 25 de denumiri de străzi pentru autoritățile publice locale.

Totuși, numeroase solicitări au fost respinse din cauza greșelilor de limbă, informează ASP.

Cele mai frecvente țin de absența cratimei în cuvinte compuse, folosirea cratimei acolo unde nu este cazul, folosirea improprie a unor termeni, a pleonasmelor, scrierea denumirilor oficiale cu minuscule, dar și utilizarea calchierilor din limba rusă.

ASP a oferit și exemple de greșeli frecvente admise de solicitanți. De exemplu: agro-alimentar în loc de agroalimentar, vice-director în loc de vicedirector, soluția cea mai ideală în loc de soluția ideală ș.a.

În textele de publicitate au fost depistate greșeli precum: Construim cu stafide (rus. Строим с изюминкой), Gingașă împărăție bătută cu frișcă (rus. Нежное королевство взбитых сливок), Ultimele sunt bune (rus. Остатки сладки).

În instrucțiunile de utilizare a unor aparate au fost notate următoarele greșeli: scoateți pielița plastică în loc de înlăturați pelicula și element de încălzire josnic în loc de element de încălzire inferior. Totodată, în denumiri de produse au fost corectate: blincuri (rus. блины), coreică de porc în loc de antricot, friptură cu arzător în loc de friptură la grătar.

Un răspuns negativ au primit și solicitanții denumirilor de produse: rachiu „Lacrima Basarabiei” și hârtie igienică „Realitate”.

sursa: ziarulnational.md

About Author

admin