Cine este procurorul Andrei Pântea, reținut pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

pintea-agora
Fostul procuror general interimar al Republicii Moldova, Andrei Pântea, reținut marți pentru depășirea atribuțiilor de serviciu prin transferarea dosarului hoțului în lege, Grigore Karamalak, în Federaţia Rusă, a fost protagonistul mai multor investigații jurnalistice privind averea sa impresionantă.

Acuzat anterior că a luat mită peste 500 mii USD pentru transferarea dosarului lui Karamalak în Rusia, numit „frate” de Ion Șol­to­ianu (spor­tivul con­dam­nat pen­tru omo­rul lui Ion Stra­tu­lat) într-o discuție cu acesta când deja era în pușcărie, dar și Pântea a fost acuzat de un deţinut că ar fi luat mită de 20.000 de euro, în schimbul promisiunii că va fi achitat pentru comiterea unui omor, Pântea a plecat cu scandal din Procuratură. Există opinia că reținerea lui Pântea ar avea legătură cu înregistrarea audio făcută publică de Renato Usatâi și în care s-ar auzi vocea prim-vicepreședintelul Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Deși oficial familia fostului prim-viceprocuror Andrei Pântea nu avea afaceri și trăia doar din salariul de la stat, pe când era în Procuratură acesta și-a construit o casă modernă cu două nivele într-un sector de elită din Chișinău și și-a cumpărat 3 automobile, inclusiv un BMW x5. El a plecat din procuratură cu scandal, iar fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, a declarat pentru deschide.md că Pântea ar fi luat mită de peste 500 mii dolari pentru transferarea dosarului lui Karamalak în Rusia.

„Au existat interese. Domnul Pântea fiind în funcția de prim-viceprocuror, știa foarte bine despre decizia CSJ, care anula încheierea judecătorului de instrucție de la Râșcani, Ghenadie Morozan, și, respectiv, nu avea dreptul să transfere acest dosar în Federația Rusă. Dânsul a făcut abuz de serviciu și, din câte știu, a semnat decizia de transfer când procurorul general Zubco nu se afla în țară. Circulau zvonuri că, pentru acest transfer, s-au propus sume foarte mari: între 500 de mii și 1,5 milioane de dolari, iar în cazul unor zvonuri de acest gen adevărul, de regulă, e cam pe la mijloc”, declara fostul procuror al municipiului Chișinău, Ivan Diacov într-un comentariu făcut pentru Deschide.MD.

Pe de altă parte, bloggerul Veaceslav Balacci, îi dă dreptate liderului Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, care a spus despre înregistrarea audio publicată de Usatâi că este o convorbire dintre Usatâi și Plahotniuc în privința dosarului Karamalak.

„Ei, acum înțelegeţi de ce a scos Usatâi înregistrarea fermecată cu Plaha?! ;)A aflat că urmează să fie reţinut cel care i-a rezolvat problema cu Karamalac, după ce a fost kidănit de Plaha! 🙂 Se pare că pressingul la Plahotniuc ne udalsia! Mai pe scurt, cum am zis, KEEP IN TOUCH!”, a scris Balacci pe Facebook.

Reamintim că Mocanu a declarat recent că Usatâi, prin publicarea acelei înregistrări audio, a dorit să-i dea de înțeles lui Plahotniuc că trebuie să se aşeze la masa tratativelor cu ei, adică cu Usatâi, Platon, Caramalak şi alţii.

„Dacă observaţi acelaşi lucru îl face Usatîi acum, dă un fragment dintr-o discuţie de-a lui cu Plahotniuc, o discuţie telefonică pe care a avut-o el cu Plahotniuc în privinţa dosarului Caramalac, pe care el, Usatîi, îl ruga atunci pe Plahotniuc să-i rezolve dosarul lui Caramalac”, afirmă Mocanu

Tot azi Consiliul Superior al Magistraturii a permis iniţierea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului de instrucţie din Rezina, Andrei Bălan, care a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu o pătrime perioada neexecutată a pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. RISE Moldova a remarcat decizia CSM.

„După 6 ani, Andrei Bălan, judecătorul de instrucție care „l-a scos” din închisoare pe killerul Vitalie Proca, este anchetat penal pentru această faptă. Astăzi, CSM-ul a dat undă verde procurorilor să-l cerceteze pe magistrat pentru „pronunțarea cu bună-știință a unei încheieri judecătorești contrar legii”.

RISE a scris anterior că, Vitalie Proca a fost eliberat înainte de termen, înarmat și trimis la București și Londra să vâneze oameni.

sursa: democracy.md / foto: agora.md

About Author

admin