Clasamentul partidelor în ultimele sondaje de opinie: PCRM, PD și PDA în creștere, PAS – în scădere

Cetățenii pierd încrederea în principalele partide de opoziție, PSRM și PAS. În același timp, sunt în creștere PDM, aflat la guvernare, dar și alte două formațiuni de opoziție – PPDA și PCRM. Acest lucru rezultă din analiza datelor celor mai relevante studii prezentate recent – al Institutului Republican Internațional (IRI) din SUA și Barometrul Socio-Politic, realizat de IMAS.

Astfel, potrivit sondajului IRI, socialiștii ar acumula 34% din voturile alegătorilor deciși, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminică. Sondajul IMAS îi creditează cu 32,3% din voturi. O scădere se atestă și în cazul partidului condus de Maia Sandu – pentru PAS ar vota 23 la sută din cetățenii cu opțiune clară, potrivit IRI și 21,4%, conform studiului IMAS.

De cealaltă parte, IRI arată că 9% dintre alegătorii deciși ar vota pentru PDM, în timp ce studiul IMAS arată deja 16,1%. O evoluție în creștere se observă și în cazul partidului lui Andrei Năstase. Potrivit IRI, pentru PPDA ar vota 4% din alegătorii deciși, insuficient pentru a trece pragul electoral de șase la sută. Iar Barometrul Socio-Politic arată un scor de 8,3%.

O tendință similară este și în situația comuniștilor. Cercetarea institutului american constată că PCRM nu are șanse să ajungă în Parlament, la un scor electoral de 4%. În același timp, sondajul IMAS arată că partidul lui Vladimir Voronin poate ajunge în Legislativ, beneficiind de o susținere din partea a 6,5% din numărul alegătorilor cu opțiune de vot clară.

Sondajul IRI a fost efectuat în perioada 23 septembrie – 17 octombrie 2017 pe un eșantion de 1514 de respondenți. Marja de eroare este de +/-2,5%. Iar Barometrul Socio-Politic al IMAS a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1101 de persoane. Marja de eroare este de +-3%.

Sursa: politics.md

About Author

admin