Comisia de la Veneția a stabilit mai multe recomandări pentru schimbarea sistemului electoral

Comisia de la Veneţia a stabilit mai multe recomandări tehnico-juridice pentru schimbarea sistemului electoral. Iar autorităţile de la Chişinău şi-au luat angajamentul să le implementeze în totalitate. Declaraţia aparţine preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost făcută după încheierea şedinţei Comisiei de la Veneţia.

Potrivit lui Candu, recomandările oferite de experţii Comisiei de la Veneţia ţin de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi de votul în regiunea transnistreană.

“Sunt prevăzute mai multe recomandări tehnice şi juridice. Ne-am asumat angajamentul să le implementăm. Este legat de formarea circumscripţiilor electorale, de votul în diasporă şi votul în Transnistria. Sunt elemente tehnico-juridice, recomandări pe care le-a dat Comisia de la Veneţia şi bineînţeles noi ne-am asumat angajamentul deplin să le implementăm”, a declarat preşedintele Parlamentului pentru PUBLIKA TV.

Candu a mai declarat că membrii Comisiei de la Veneţia au reiterat încă odată că “schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran şi alegerea suverană a autorităţilor Republicii Moldova”.

“Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului”, a mai spus Andrian Candu.

“Noi vom lua ca bază opinia Comisia de la Veneţia. Sunt câteva elemente importante remarcate de Comisie la care noi vom trebui să lucrăm şi vom îmbunătăţi proiectul de lege. Proiectul de lege va fi supus în continuare dezbaterilor publice, iar toate recomandările tehnico-juridice Comisiei de la Veneţia vor fi implementate”, a declarat Candu pentru PUBLIKA TV.

Recent, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că autoritățile vor analiza cu toată deschiderea și interesul expertiza Comisiei de la Veneția efectuată pe această inițiativă. Documentul prevede ca 50 de deputați să fie aleși pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni. Proiectul a fost votat în prima lectură de 74 de deputați.

Conform celui mai mare sondaj de opinie făcut vreodată în Moldova, peste 60% dintre cetăţenii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului actual de vot.

About Author

admin

  • Elena Loghin

    Aceste recomandari trebuiesc luate in calcul, insa intr-un final sa fie votat acest sistem mixt pe care il cer cetatenii. Orice parere din exterior e valoroasa, dar parerea cetatenilor de pe loc are cea mai mare valoare.

  • Vasile Ciobanu

    Păcat că mulți nu înțeleg că Comisia de la Veneția nu dă avize „pozitive” sau „negative” și ea nu impune nimic statelor, dar vine cu sfaturi care să îmbunătățească situația în statele ce apelează la ea!