Cum ne-a lăsat Platforma DA fără încă 100 de mii de lei

100 de mii de lei – atîta ne-a costat exercițiul Platformei DA, care a eșuat. Este vorba de Referendumul Constituțional pe care l-a solicitatat Platforma, dar pe care tot ea l-a compromis prin nerespectarea intenționată a prevederilor legale.

Pe lângă faptul că au fost organizate seminare în cadrul cărora membrii grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului au fot instruiți pas cu pas despre acțiunile ce urmează a fi efectuate în vederea organizării referendumului, CEC a tipărit și a înmânat 100 de mii de file de liste de subscripție. Toate acestea au costat în jur de 100 de mii de lei, bani economisiți de la bugetul de stat, dar care au fost pierduți pentru că din start grupul de inițiativă a ales să încalce regulile, chiar dacă știau din prima clipă cum urmează să colecteze semnăturile. Declarații în acest sens au fost făcute de Iurie Ciocan, preedintele CEC în cadrul unor audieri parlamentare care au avut loc la finele acestei săptămâni în Parlament.

IURIE CIOCAN, președinte CEC:

“Între 20 noiembrie-14 decembrie, noi am organizat o sesiune întreagă de 10 zile de training pentru membrii grupului de inițiativă. Fiecărui i-a fost distribuit ghid. În acest ghid pas cu pas este descris ce are de făcut fiecare membru a grupului de inițiativă. Eu am subliniat chiar pe prima pagină, este scris expres procedura: 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale ca cerințe obligatorii. Atenție în timp – între 20 noiembrie și 14 decembrie, până la eliberarea listelor de subscripție și legitimațiilor. Deci vă rog din bun început să constatăm că grupul de inițiativă de la ziua 0 a cunoscut regulile de joc, a știut clar ce, cum are de făcut. Urmăriți pagina web a Comisie Electorale Centrale, centrul de instruire, veți găsi poze de la aceste traninguri cu persoanele instruite. Mai mult ca atât, acte de primire-predare, acte de semnare de participare la traninguri de către acest grup de inițiativă. Primire-predare a broșurilor. Pentru că sunt totuși cheltuieli bugetare. Noi ne-am cheltuit. Am tipărit aceste bunuri, am organizat acele traninguri. Am acționat în strictă conformitate cu legea în momentul în care preparam aceste proceduri și în momentul în care am gestionat nemijlocit procedura. Am stabilit că, uite, vă eliberăm aceste liste de subscripție. În data de 14 martie au fost eliberate liste de subscripție și legitimațiile, termenul limită fiind data de 14 martie. În data de 14 martie, între timp au fost eliberate în 3 tranșe grupului de inițiativă 100 de mii de file de liste de subscripție, din banii economisiți de CEC apropo. Pentru că acești bani nu au fost programați în buget CEC, că atunci când am planificat noi devizul de cheltuieli noi nu știam de eventuală inițiativă în acest sens. Deci din banii care i-am economist de la alte articole, i-am redirecționat și am tipărit aceste liste de subscripție. Aproximativ 100 mii de lei per total toate cheltuielile. Din banii economisiți de CEC. Deci, democrația costă, noi asta înțelegem și orice voință a alegătorului, dacă se încadrează în limita legii, trebuie satisfăcută, noi pentru asta am fost creați.”

Amintim că potrivit legislației, lucru care le-a fost comunicat și membrilor grupului de inițiativă, pentru organizarea referendumului, urma să colecteze câte cel puțin 20 de mii de semnături din cel puțin jumătate dintre unitățile administrativ-teritoriale, condiție obligatorie pe care Platforma a refuzat să o ia în calcul.

About Author

admin