De ce NU AVEM exit-poll

Sociologul Doru Petruți, Director IMAS, explică de ce nu am avut în acest an un Exit-Poll executat de IMAS.

Potrivit sociologului, IMAS nu a avut nici o solicitare în acest sens.

De obicei (în 2005, 2009, 2010), solicitările veneau din partea Institutului de Politici Publice și Fundației Soros. Un astfel de exercițiu sociologic costă mult, în funcție de numărul de secții de vot unde se face sondajul. În mod normal, și instituțiile media ar trebui să fie intersate să comande exit poll-uri, pentru prestigiu și audiență.

Lipsa exit poll-urilor este un mare minus. Nu vom afla structura socio-demografică a populației care a votat. Nu aflăm asta din datele CEC. E un mare dezavantaj pentru partide în vederea viitoarelor alegeri. Nu vor ști cine a votat pentru ele: ce vârstă, educație, nivel de venituri au, ce limbă vorbesc, când s-au decis să meargă la vot, cu cine au decis să voteze și de ce.

Arcadie Barbarosie a declarat pentru Radio Europa Liberă: “Nu am comandat exit poll-uri pentru că nu am reușit să convingem donatorii să le finanțeze (organizații internaționale). Argumentul lor a fost anul acesta următorul: noi am pornit exit poll-urile în 2005 – 2010. Acum, este rândul presei, televiziunilor să le continue. Dece nu o fac? Pentru că sunt sărace. Puteau totuși să coopereze, dacă ar fi fost interesați patronii de presă. Îmi pare rău că nu există un exit poll pentru că suntem lipsiți de informații exacte despre cine și cum votează.”

LiveNews

About Author

admin