Dumitru Crudu: Vlad Filat, la multi ani şi toţi aşa cum ţi-i dorim noi, poporul

La mulți ani, domnule Vlad Filat. De ziua dumneavoastră, aș vrea să vă mărturisesc că noi tare prost o mai ducem, nu știu, poate nu sunteți la curent, dar tare prost o mai ducem. Salariile ne-au scăzut în mod dramatic, pensiile s-au împuținat și ele, perspectivele ni s-au îngustat, și nu mai știm ce să mai așteptăm de la viitor. Da, da, poate nu știți lucrul ăsta și vi se pare că oamenii care v-au ales se scaldă în râuri de lapte și miere. Nu e deloc așa. O ducem mai rău ca înainte de 2009. Cu mult mai rău. Da, da știu că dumneavoastră v-a mers din ce în ce mai bine, inclusiv pe plan financiar. Da, da știu că afacerile v-au mers strună și v-ați rotunjit binișor conturile din bancă. Da, da știu că și rudelor dumneavoastră le merge PIRPILIC. Inclusiv prietenilor sau nănașilor, finilor și cumetrilor. Da, da știu că v-ați schimbat mașina cu una mai nouă și mai rapidă (oare unde vă grăbiți de v-ați luat o mașină așa de rapidă?). Cineva mi-a spus și ce marcă v-ați cumpărat, dar eu nu mă prea pricep la mașini și nu am putut s-o memorez. Atâta știu că era una străină. Eu, în afară de „Dacia” și „Moskvici”, nu mai știu și alte mărci. La biciclete mă pricep mai bine, pentru că am și eu una, dar pe dumneavoastră nu v-am văzut niciodată ieșind cu bicicleta în oraș și, de aia, nici nu vreau să deschid gura despre asta.

Da, da știu că v-ați făcut o vilă cu trei etaje de-ți ia ochii. Și foarte bine. Eu, unul, nu văd nimic rău în asta, foarte bine că v-a reușit, că nu e ușor azi să-ți construiești o vilă, eu nici măcar nu pot visa la asta, sunteți bravo, ce mai, aferim, halal să vă fie, cum spuneau strămoșii noștri din urmă cu două secole, sunteți bravo, felicitări, și vă doresc și în continuare să vă meargă strună. Da, da, cineva îmi spunea că v-ați cumpărat niște pantofi negri, a căror preț e mai mare de două ori decât salariul mediu pe economie. Și ce ar fi rău în asta? Nimic. Altceva e că în timp ce dumneavoastră v-ați cumpărat acești pantofi, nouă au cam început să ne taie din salarii, din pensii și să ne cam înfigă cuțitul în coaste, pe motiv că fac economii la buget.

Domnule Vlad Filat, în tot răstimpul ăsta în care dumneavoastră v-ați îmbogățit ca drojdia, noi am sărăcit și mai tare și am rămas în mână doar cu cureaua de la pantaloni. Unii zic că și din cauza dumneavoastră, dar mie parcă nu-mi vine să cred. Cum, din cauza dumneavoastră, când dumneavoastră sunteți un om așa de bun, v-am văzut chiar eu cum împărțeați bani în stânga și în dreapta, oriunde intrați, bani și zâmbete fermecătoare, cum ați putea fi acuzat că vă mâncați de sub unghii? Oricât mi-am stors creierul, parcă nu mi-a venit să cred în toate minciunile și gogorițele care se tirajează pe seama dumneavoastră.

Mai degrabă, eu cred că dumneavoastră nu știți că noi o ducem rău. Pur și simplu nu sunteți informat. Am impresia că dumneavoastră efectiv nu sunteți la curent că în această țară, chiar în clipele când citiți acest text, sunt și oameni care nu au o bucată de pâine pe masă și bat în ușă la vecini care să-i roage să-i împrumute până la salariu, dar vecinii nu vor să le deschidă ușa. Cred că pur și simplu nu cunoașteți că în timp ce dumneavoastră vă cumpărați pantofii ăia negri, foarte mulți oameni scociorau prin pubele după resturi alimentare și nu erau neapărat boschetari, erau niște bieți pensionari, care au rămas fără nici sun sfanț în casă chiar a doua zi după ce au primit pensia, pentru că au dat-o toată pe medicamente.

Eu nu cred că dumneavoastră, fiind un om așa de bun și de săritor la nevoie, dacă ați auzi că în această țară aproape trei milioane de oameni sunt săraci lipiți pământului, nu ați încerca să săriți în ajutorul lor. Sunt sigur că ați face-o. V-ați abandona salata în farfurie și ați merge să-i ajutați. Ați face tot ce puteți ca să-i scoateți la lumină, dar pur și simplu dumneavoastră nu știți despre asta. De aia, nici n-acționați. Ce păcat că nu știți!

Pe de altă parte, domnule Filat, un prieten de-al meu a suferit un accident în luna octombrie a anului 2009 și a căzut în comă, din care s-a trezit zilele trecute și a țipat Moldova fără comuniști, aceasta își mai amintea el din acele vremuri, de sloganul dumneavoastră și soția acestui domn, ca și rudele sau prietenii lui, se feresc să-i spună că ați încheiat o alianță cu comuniștii, pentru că se tem ca această veste ar putea avea asupra lui un efect de ghilotină. Ar putea să-i fie fatală.

Ei se mai feresc să-i spună și că de la Banca de Economii a fost furat miliardul, pentru a-i mai putea prelungi viața.

Ei se mai feresc să-i spună că dumneavoastră nu mai sunteți premier, din aceleași considerente.

Ei se mai feresc să-i spună că l-ați dat afară pe Leancă din partid, fiindcă țin foarte tare la viața acestui domn.

A întrebat despre dumneavoastră, firește. Știa că azi e ziua dumneavoastră de naștere și a întrebat ce mai faceți și rudele acestui domn i-au spus că luptați în continuare cu comuniștii, că ați crescut salariile la 500 de euro pe lună și că acum sunteți la Berlin, în cabinetul lui Merkel.

L-au mințit pentru a-l menține în viață. Nu e bine să spui minciuni, dar ce ar fi putut face altceva?

Domnule Vlad Filat, azi e ziua dumneavoastră și vreau să vă spun că noi o ducem din ce în ce mai rău sub guvernarea partidului dumneavoastră. Și ce vă doresc eu, de ziua dumneavoastră?

Să fiți acel Vlad Filat din 2009 – ce vremuri frumoase au fost atunci (păcat că nu ați realizat mai nimic din ce ne-ați promis)- și să întoarceți armele contra propriului partid. Și contra lui Vlad Filat din 2015. Numai așa veți putea scoate țara din pietre și nămol, domnule Vlad Filat. Încă se mai poate. Dar mâine s-ar putea deja să fie prea târziu.

sursa: deschide.md / autor Dumitru Crudu

About Author

admin