Gheorghe Brega: „Se cer o serie de măsuri pentru a preveni gripa”

În contextul creșterii activității gripale și a evoluției acesteia în proximitatea graniței Republicii Moldova, vice-premierul Gheorghe Brega a solicitat autorităților publice centrale și locale să întreprindă o serie de măsuri pentru a preveni gripa.

Printre acestea se numără acțiunile de distanțiere socială care reduc riscul de a contracta infecția gripală, prin evitarea evenimentelor cu o mare densitate a populației, amânarea manifestărilor cultural-sportive, a matineelor în instituțiile preșcolare și a activităților similare în instituțiile de învățământ, care pot favoriza extinderea situației epidemiologice.

Potrivit indicației vicepremierului, cadrele didactice, elevii și studenții din instituțiile de învățământ urmează să fie informați suplimentar privind riscul de îmbolnăvire cu virusul gripal A(H1N1), precum și să fie asigurată neadmiterea persoanelor cu simptome compatibile cu gripa în instituțiile publice, izolarea și referința imediată a acestora către instituția medicală.

Totodată, Gheorghe Brega a cerut Ministerului Sănătății să raporteze zilnic despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile de gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și infecții respiratorii acute severe.

Doar săptămâna trecută au fost înregistrate 12.346 cazuri de infecții, atestându-se o creștere de 1,2 ori, față de perioada 25-31 ianuarie a anului curent. Totodată, săptămâna trecută au fost înregistrate 155 cazuri de gripă sezonieră clinică.

Până la data de 8 februarie 2016, în total în republică au fost înregistrate 311 cazuri de gripă sezonieră. Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice dă asigurări că monitorizează situația și intensifică controlul măsurilor de profilaxie și combatere în instituțiile preșcolare, școlare, de învățământ preuniversitar și universitar, la întreprinderi și instituții medicale.

About Author

admin