Îl cred europenii pe Filip?

Prim-ministrul Pavel Filip a oferit un interviu Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES, în cadrul căruia a făcut totalurile anului 2017, dar și anumite prognoze pentru 2018, pe care îl consideră crucial pentru viitorul Republicii Moldova. 

Potrivit lui Filip, după 2016 an în care guvernarea a stabilizat ţara, 2017 a fost un an al consolidării în care s-a înregistrat creştere economică, mărirea veniturilor şi a investiţiilor, consolidarea relațiilor cu UE şi SUA. În opinia lui Filip însă, anume 2018 este însă un an crucial, iar întreaga echipă guvernamentală, susține premierul: va călca pe acceleraţie – avem motive de mulţumire pentru ultimii doi ani, dar putem şi vrem mult mai mult.

Succesele guvernării din ultimii doi ani, de când Filip a preluat conducerea guvernului au putut fi resimțite chiar și de cetățenii de rând: În ultimii ani am reuşit să creştem constant pensiile şi salariile. Pensiile s-au majorat cu 10% în acest an, iar în urma recalculării prin noua lege a pensiilor, peste 150.000 de pensionari au primit mai mulţi bani. Salariul minim a fost şi el majorat la 2380 lei, cu 11% mai mare decât în 2016, iar veniturile profesorilor au crescut de două ori în acest an. În plus avem şi o sporire a investiţiilor străine  – amintesc aici companiile Draexlmaier, Gebauer & Griller, Fujikura, Sumitomo sau Coroplast, care înseamnă în total peste 100 de milioane de dolari şi duc la crearea a mii de locuri de muncă.

Un alt capitol la care s-a referit Filip este procesul de debirocratizare şi digitalizare, care aduce beneficii atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri. Premierul crede că reformele structurale sunt cele care au schimbat şi vor schimba definitiv performanţa guvernării în Republica Moldova. Nu pot fi trecute cu vederea nici lupta anticorupție a mai declarat Filip, care se arată convins că asta a jucat un rol decisiv în redobândirea încrederii şi susţinerii partenerilor din Vest: Nu a fost uşor să îi convingem, dar au văzut că au în faţă un Guvern dedicat integrării europene. Summit-ul Parteneriatului Estic şi acordarea asistenţei macrofinanciare pentru dezvoltare ne încurajează să urmăm aceeaşi direcţie. (…) În ultimii doi ani am arătat că integrarea europeană înseamnă beneficii directe pentru fiecare cetăţean. Europa este mai mult decât un discurs politic, este dezvoltare, este o sursă de oportunităţi. Vor fi politicieni care vor încerca să ne convingă că lucrurile stau altfel, însă miza este păstrarea direcţiei corecte pentru ţară şi continuarea reformelor. Vreau stabilitate şi dezvoltare pentru Moldova, vreau prosperitate pentru cetăţenii săi, nu scenarii de tip Maidan. Este responsabilitatea noastră, a tuturor celor care credem într-o Moldovă parte a familiei europene, indiferent de poziţia în care ne aflăm, să ne asigurăm că alegerile parlamentare vor fi nu o sursă de incertitudine, ci de progres.

Potrivit lui Filip, 2017 a fost un an remarcabil în relaţia cu partenerii europeni: am redobândit încrederea instituţiilor europene faţă de reformele promovate de Guvern, iar acest lucru s-a văzut la Consiliul de Asociere din martie. În al doilea rând, am aprobat Agenda de Asociere Republica Moldova – UE pentru perioada 2017-2019. Alături de instituţiile europene, Guvernul a elaborat un plan care va permite intensificarea procesului de integrare europeană şi transferul mai rapid al apropierii de Europa către cetăţeni. În al treilea rând, am semnat pachetul de documente privind acordarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane de euro. 

Reformele instituite de guvernarea de la Chișinău au adus rezultate palpabile, susține prim-ministrul Pavel Filip, lucru care nu poate fi trecut cu vederea nici de partenerii de dezvoltare și nici decătre investitorii care trag tot mai mult cu ochiul spre Republica Moldova: Rezultatele şi cifrele să vorbească: avem creştere economică de 3,5-4% estimată pentru acest an. Conform datelor pentru prima jumătate a anului, investiţiile au sporit cu 2,5%; pentru perioada ianuarie – octombrie, avem o creştere de circa 18% a veniturilor bugetare. Fiscul a înregistrat venituri mai mari cu 2,3 miliarde în ultimele 10 luni, adică un plus de 25%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pentru mediul de afaceri am redus cu circa 60% numărul de autorizaţii, permise şi licenţe şi am redus numărul entităţilor cu funcţii de control de 3 ori, de la 58 la 18. Am continuat să sprijinim micii antreprenori prin  programe de tip PARE 1+1, PNAET, Fondul de Garantare a Creditelor, Programul ”Femei în Afaceri”. Am crescut în acelaşi timp atractivitatea Zonelor Economice Libere. Relaţia instituţională foarte bună cu FMI ne-a permis restructurarea sectorului bancar şi consolidarea bazelor creşterii economice. Investitorii se pot uita și la cifrele macro, la reformele adoptate şi la semnalele de încredere transmise de partenerii internaţionali. Toate evaluările sunt pe plus, iar perspectiva este una pozitivă. Republica Moldova este pregătită pentru mai multe investiţii, atât din partea capitalului autohton, cât şi străin. Există toate motivele pentru a avea încredere în perspectivele de business ale ţării noastre.

About Author

admin