Îl mai vrea Maia Sandu pe Sturza președinte? Fostul premier prins în scandalul internațional PanamaPapers! Printre “victime” se află și Vladimir Putin

RISE Moldova publică primul set de documente obținut din scurgerea globală #PanamaPapers, care arată legăturile offshore ale ex-premierului moldovean Ion Sturza cu miliardarul român Dinu Patriciu, cu fiul fostului ambasador al Norvegiei în Rusia, dar și cu primul director al filialei Rompetrol la Moscova.

Sturza și Rompetrol Group
Ion Sturza, ex-premier și politician moldovean s-a retras în 2002 din politică, devenind partenerul de afaceri al miliardarului român Dinu Patriciu, decedat în 2014, la acea vreme director general al Rompetrol Group, o societate petrolieră multinațională cu majoritatea activelor în România, Franța, dar și Ucraina, Georgia, Republica Moldova.

Sturza a făcut o carieră de invidiat la Rompetrol, unde a activat din 2002 până în 2009. În 2005, Grupul Rompetrol anunță deschiderea reprezentanței sale la Moscova, în subordinea lui Ion Sturza, care deținea funcția de vicepreședinte de Dezvoltare Rompetrol pentru Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Detalii, AICI

Director al reprezentanței Rompetrol din Moscova a fost numit Constantin Lutsenko, care lucrase anterior la o serie de companii importante din Rusia, printre care Gazprom și Novochimtrans, dar și alte companii din domeniul petrolier și petrochimic din Statele Unite ale Americii și Germania.

Afaceri moldo-româno-ruse din offshore
Sturza și Lutsenko nu erau doar subalternii lui Patriciu la Rompetrol. La doar câteva luni de la fondarea biroului Rompetrol la Moscova, în august 2005, cei trei devin parteneri de afaceri în offshore-ul Markside Holdings Limited, companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, paradis fiscal care nu oferă acces la informațiile din registrul companiilor.

După șapte ani de activitate, compania este lichidată. Decizia a fost luată la adunarea acționarilor din 2012, secretar al adunării fiind ales Ion Sturza, care a și semnat decizia de lichidare.

Tranzacția l-a propulsat pe Patriciu în liga miliardarilor, devenind cel mai bogat român. Patriciu a decedat de cancer în 2014, la vârsta de 64 de ani.

În 2009, când Rompetrol-ul este preluat în totalitate de kazahi, Sturza pleacă din funcția de vicepreședinte și membru al Consiliului de administrare al Rompetrol Group și devine președinte al fondului investițional Fribourg Capital, o companie din Luxemburg, prin intermediul căruia a lansat mai multe afaceri în România și Republica Moldova. Detalii,AICI

Chandler Group Holdings
Potrivit documentelor obținute de RISE Moldova, Sturza a mai fost asociat cu Lutsenko în altă companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Chandler Group Holdings. Printre fondatorii offshore-ului figura și Gunnar Nordsletten, fiului fostului ambasador al Norvegiei în Federația Rusă în perioada anilor 2000-2008.

După șapte luni de la fondare, Sturza se retrage din rândul acționarilor cedând partea sa de firmă lui Lutsenko, care deținea și cel mai mare pachet de acțiuni. În 2014, au loc schimbări în rândul acționarilor, iar pachetele de acțiuni sunt trecute pe trei firme offshore, una înregistrată în Panama și celelalte două în Insulele Virgine Britanice.

Lutsenko, Uzbekov și Shchukin
Cele trei companii offshore mai figurează printre acționarii unei alte companie de tip offshore înregistrată în Luxemburg, Einer Energy Holding, care apare într-un litigiu din Canada în 2014.

Printre persoanele vizate în litigiu este și Constantin Lutsenko, partenerul de afaceri al lui Ion Sturza, care este nevoit să-și vândă proprietățile, înclusiv și apartamentul din cel mai scump cartier din New York, Manhattan, cu o valoare de aproape 2 milioane de dolari, pentru a evita sechestrul aplicat de instanță la solicitarea offshore-ului din Insulele Cayman, East Guardian. Detalii, AICI

La baza sechestrului a stat o pretinsă datorie de peste 20 milioane de dolari a unui grup de companii offshore, din care face parte și Einer Energy Holding, controlate de Lutsenko și partenerul său de afaceri, canadianul Arie Mazur. Detalii, AICI

Pentru a nega existența unei datorii ale Einer Energy Holding pretinse de offshore-ul din Insulele Cayman, Mazur descrie în detalii relațiile lui și ale lui Lutsenco cu rușii Faud Uzbekov și oligarhul Alexander Shchukin, de la care ar fi venit, de fapt, banii.

În argumentarea sa către instanță, Mazur susține că Lutsenko este bun prieten cu Uzbekov, care în 2002 a fost consilier pe export la Gazprom și vicedirector al companiei GazRosGaz, o companie fondată de Gazprom și KazMunaiGaz. Totodată, în 2007-2008 Uzbekov a fost angajat de kazahi pentru a le oferi consultanță în perioada în care au preluat pachetul majoritar al Rompetrol. Detalii, AICI

Totodată, Uzbekov este una dintre persoanele de încredere ale oligarhului rus Alexander Shchukin, după ce în 2009 fiul său, Ildar, s-a căsătorit cu fiica lui Shchukin, Elena, și s-a ocupat de investițiile din occident ale socrului său milionar.

Astfel, la începutul anului 2010, Lutsenko și Ildar Uzbekov au căutat mai multe oportunități de afaceri în domeniul petrolier in Europa. Primul pas a fost să fondeze la Luxemburg compania Einer Energy Holding, care urma să furnizeze produse petroliere către Rompetrol și prin intermediul căreia oligarhul rus Alexander Shchukin a investit peste 20 de milioane de dolari în afacerea cu petrol în Europa.

305636_344929028904219_1257806597_nContactat de RISE Moldova, Ion Sturza neagă că ar fi beneficiat într-un fel sau altul de pe urma celor două companii offshore, înregistrate în Insulele Britanice Virgine: Markside Holdings Limited și Chandler Group Holdings.

Ion Sturza: Nu am fost niciodată beneficiar al vreunei companii de acest gen. Posibil că Rompetrol a folosit într-o formulă sau alta companiile respective, dar nu am nicio referință despre acestea. În cadrul grupului Rompetrol existau foarte multe companii unde noi, ca manageri, eram beneficiari, dar nu mai țin minte nimic despre aceste companii. Dar nu erau companii fondate pentru a face evaziuni sau acoperiri financiare sau de alt gen.

Ulterior, după ce a contactat avocații care s-au ocupat la acea vreme de înregistrarea acestor companii, Sturza a revenit cu precizarea: „Companiile au fost create pentru operațiuni maritime și care, din păcate, nu au fost niciodată utilizate, pentru că afacerea a eșuat”.

Postarea lui Ion Sturza înainte de publicarea acestui text.

sursa: rise.md

About Author

admin