În căutarea celor care au falsificat datele din sondajul BOP! Usatîi şi Leancă NU au fost incluşi intenționat în chestionar

Un ”mic” detaliu a scăpat să fie menţionat de o mare parte a presei: conform declaraţiei dlui. Arcadie Barbăroşie (Director Executiv IPP) ”la şedinţa juriului, cînd am discutat să includem cele două partide (Partidul Nostru, Partidul Popular European din Moldova), nu erau înregistrate. Conform regulamentului, noi nu le putem include”. Aşadar, s-a decis ca cele două formaţiuni să nu apară în lista de opţiuni oferite respondenţilor. Acest ”minor” aspect trebuie să ştiţi că poate influenţa decisiv rezultatele unui sondaj la capitolul scorul intenţiilor de vot – avînd în faţă aceste denumiri de partide, scorul obţinut de ele ar fi putut fi dublu sau chiar mai ridicat.Mai întîi de toate, să ştiţi că este dreptul oricărui finanţator şi executant de sondaje să introducă în lista de partide orice nume doreşte, avînd la bază orice criterii i se par relevante. De ce? Simplu. Finanţatorul plăteşete şi el vrea să ştie cum stau lucrurile pornind de la varianta X. Dar, dacă datele sunt făcute publice, este şi dreptul celorlalţi să se întrebe de ce au făcut în acel mod şi nu în altul, dacă nu cumva metodologia propusă are sau nu un impact asupra datelor rezultate.

Perioada de culegere a datelor sondajului BOP a fost 28 Martie – 7 Aprilie 2015, pe un eşantion de 1104 persoane, marjă de eroare ±2.8%, sondaj efectuat sub patronajul IPP, finanţat de Fundaţia Soros Moldova, iar culegerea de date a aparţinut CBS-AXA.

Vă invit la o analiză tehnică, cu elemente simple:

1. Încrederea în partidele politice – la pagina 43 a raportului şi în baza de date a sondajului (variabilele C7_1 – C7_7) puteţi găsi rezultatele la întrebarea ”Cîtă încredere aveţi în următoarele partide politice?”. Iată rezultatele:

Aceasta a fost o întrebare de ”tip baterie” în care, pentru fiecare partid în parte, respondenţilor li s-a cerut să dea un răspuns avînd la dispoziţie cele patru variante de răspuns. După cum puteţi observa, la această întrebare, Partidul Nostru a fost inclus în lista de partide şi, mai mult decît atît, el este clasat al doilea în clasament cu 24.4% nivel de încredere (Foarte multă + Oarecare încredere).

Pînă acum, au fost 32 de valuri de măsurare BOP. Întotdeauna partidele care au fost măsurate la încredere au figurat şi în lista de partide. Conform declaraţiei dlui. Arcadie Barbăroşie din cadrul conferinţei de presă, pentru ediţia Aprilie 2015, Partidul Nostru nu a fost inclus în listă pe motivul menţionat în cadrul conferinţei, deşi, acelaşi partid a fost inclus în lista de partide pentru care s-a măsurat nivelul de încredere.

Întrebările pe care le am sunt următoarele: care este raţiunea sociologică pentru decizia de a include Partidul Nostru în lista de partide la care se măsoară nivelul de credibilitate, dar nu şi în lista de partide unde se măsoară intenţia de vot? De ce acest val de măsurare face o excepţie şi există diferenţe între listele utilizate pentru a măsura încrederea şi cea pentru măsurarea intenţiei de vot, în condiţiile în care acesta nu este un sondaj efectuat în preajma alegerilor parlamentare?

2. Succesiunea întrebărilor din chestionar – după întrebarea privind încrederea în partidele politice a urmat ”Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, Dvs. v-aţi duce la vot?” şi imediat după aceasta întrebarea privind intenţia de vot. Aici li s-a oferit respondenţilor o listă de partide pentru a spune cu cine ar vota. Unui respondent îi ia mai puţin de 30 de secunde să treacă de la întrebarea privind încrederea în partide pînă la întrebarea privind intenţia de vot. Hai să fie un minut.

3. Coerenţa (validitatea) răspunsurilor – la întrebarea privind intenţia de vot, conform acestui sondaj, 64 respondenţi au menţionat că ar vota cu Partidul Nostru, fără ca această denumire să o fi găsit în listă. Aşadar, aceşti 64 de respondenţi au insistat, ca pe lîngă denumirile partidelor de pe listă, operatorul să treacă în chestionar denumirea Partidul Nostru.

Să îi analizăm un pic pe aceşti 64 de respondenţi:

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, cu ce partid aţi vota? Cîtă încredere aveţi în următoarele partide politice?
Foarte multă încredere Oarecare încredere Nu prea am încredere Nu am deloc încredere Nu am auzit de el Nu răspunde Total
Partidul Nostru 27 27 1 7 2 0 64
42.2% 42.2% 1.6% 10.9% 3.1% 0.0% 100.0%
Mai întîi, trebuie să spunem că în Rep. Moldova (şi nu numai) nu ne putem aştepta la o coerenţă extraordinară a respondenţilor, dar să ştiţi că ea în linii mari există. Putem avea şi cazuri de persoane care să spună nu am deloc încredere în nici un partid şi la intenţia de vot să desemneze totuşi un partid. Pînă la urmă, chiar dacă este un votant dezamăgit, el trebuie totuşi să aleagă pe cineva cînd merge la vot.Să analizăm răspunsurile celor 7 repondenţi care au declarat că ”Nu am deloc încredere” în Partidul Nostru, dar l-au menţionat spontan la capitolul intenţie de vot:

Respondent Nr. Declaraţie privind votul din 2014 Nivel încredere în alte partide Observaţie
61 PCRM Nu are deloc încredere în nici un partid Fost votant PCRM, fără încredere în nici o formaţiune, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru.
62 Antimafie Nu are deloc încredere în nici un partid Fost votant Antimafie, fără încredere în nici o formaţiune, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru.
244 PSRM Foarte multă încredere în PSRM Fost votant PSRM, cu foarte multă încredere în PSRM, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru în care nu are deloc încredere.
320 PLDM Oarecare încredere în PL Fost votant PLDM, cu oarecare încredere în PL, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru în care nu are deloc încredere.
587 Partidul Nostru Nu are deloc încredere în nici un partid Fost votant Partidul Nostru, fără încredere în nici o for-maţiune, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru.
650 PL Nu are deloc încredere în nici un partid Fost votant PL, fără încredere în nici o formaţiune, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru.
740 Partidul Nostru Oarecare încredere în PDM şi PSRM Fost votant Partidul Nostru, fără încredere în nici o for-maţiune, alege spontan pentru a vota cu Partidul Nostru.
Dar putem avea oare şi situaţia în care operatorul notează că respondentul nu a auzit de Partidul Nostru atunci cînd l-a întrebat despre nivelul de încredere, iar la nici 30-60 de secunde, acelaşi respondent să spună că va vota cu Partidul Nostru, fără măcar să aibă posibilitatea de a avea această denumire de partid în lista din faţa lui?Întrebările pe care le am sunt următoarele: cum pot fi explicate lucrurile de mai sus – greşeli de operator, lipsa verificărilor ulterioare, neglijenţe în prelucrarea bazei de date sau modificări ilicite ale bazei de date?

4. Reprezentativitatea – doar ca un ultim detaliu, ce poate ar trebui întotdeauna discutat primul, vizează structura socio-demografică a eşantioanelor BOP. Pe scurt, e vorba despre reprezentativitatea acestui sondaj. Să luăm doar o singură variabilă: vîrsta. Conform bazei de date, au fost intervievate 33.2% persoane de 60 de ani şi mai mult, în condiţiile în care, conform BNS, ponderea acestor persoane este de 19.57%. În aceste condiţii, rezultatele fără îndoială sunt ”trase” şi mai mult către polul negativ deoarece persoanele în etate au în general venituri foarte scăzute şi nemulţumiri foarte mari.

Sunt diverse motive care pot determina obţinerea unui eşantion cu o structură deplasată faţă de statisticile oficiale: persoanele active, mai tinere, sunt mai greu de găsit acasă de către operatori; e mai ieftin să intervievezi pe cine găseşti acasă şi, de obicei, aceştia sunt bătrînii; rata de participare la sondaje este mai ridicată în rîndul bătrînilor; migraţia persoanelor mai tinere la muncă peste hotare; subfinanţarea sondajului etc.

Companiile socilogice deţin metode pentru a ţine cît de cît sub control aceste situaţii şi de a obţine eşantioane cu o structură mai rezonabilă, de exemplu, cu 23%-27% persoane de 60 de ani şi peste, cam tot atîţi cîţi se prezintă ca pondere şi la vot. Dar la 33% bătrîni intervievaţi cred că trebuie să ne punem o întrebare serioasă privind reprezentativitatea eşantionului furnizat de BOP, iar apoi să ne întrebăm dacă merită să analizăm şi să comentăm un sondaj nereprezentativ?

Punctul meu de vedere pe marginea BOP l-am exprimat şi pe pagina de Facebook. Reiau aici principalele elemente:
– Pentru decizia de a nu include Partidul Patria şi Partidul lui Iurie Leancă nu găsesc absolut nici o justificare de natură sociologică. Rolul unui sondaj este de a estima cu o acurateţe cît mai ridicată curentele de opinie existente. Cu atît mai mult cu cît vorbeam despre un sondaj care nu a fost efectuat în preajma alegerilor.
– Rezultatele spontane înregistrate în sondaj pentru cele două partide care nu au fost incluse în lista dată respondenţilor (Partidul Nostru – 6.5% şi Partidul lui Iurie Leancă – 6.2%), precum şi nivelul de încredere măsurat pentru Partidul Nostru (24.4%, pe locul 2), arată clar că a fost o decizie metodologică greşită. Scorurile celor două partide au fost grav afectate de această decizie, procentele obţinute spontan de fiecare din cele două partide depăşesc cu mult marja statistică de eroare.
– Legat de deciziile metodologice, părerea mea este că, fie pornesc de la ideea că acele curente de opinie există şi le măsor cum se cuvine (incluzînd şi acele partide în listă pentru a beneficia de condiţii similare cu celelalte partide), fie le exclud din start pe motivul x, y sau z şi atunci nici nu înregistrez astfel de răspunsuri. Altfel, riscul de a genera rezultate care nu estimează bine realitatea, este cred destul de ridicat.

Sunt curios dacă vor fi oferite explicaţii din partea realizatorilor şi finanţatorilor acestui sondaj şi dacă, de ce nu, mass media va încerca să afle mai mult decît lucrurile oferite aici de o analiză secundară de date. Să nu uităm de rolul mare pe care l-a avut Fundaţia Soros şi Institutul de Politici Publice (IPP) în dezvoltarea pieţei de cercetare la începutul anilor 2000.

sursa: x-pert.md

About Author

admin