Încă un pas spre ”Prima Casă”! Deputații au dat aviz pozitiv proiectului Guvernului, urmează să fie votat în plen

Proiectul Programului de stat „Prima casă” a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. Documentul va simplifica accesul tinerilor la credite ipotecare în special pentru tineri. Astfel, beneficiari ai programului vor fi persoane cu vârsta de până la 45 de ani, care sunt angajați oficial și nu au avut anterior apartamente, scrie moldova24.info.

Aceștia vor putea cumpăra locuințe în valoare de până la un milion de lei, cu achitarea unei rate inițiale de 10%. Statul va garanta, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii 50 la sută din suma creditului ipotecar. Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei.

Potrivit documentului, plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei. Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare până la data depunerii cererii. Tinerii nu vor putea vinde locuințele în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a împrumutului.

Proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Parlamentului, iar autoritățile au anunța anterior că programul ”Prima Casă” va fi lansat de la începutul anului viitor.

About Author

admin