Ion Sturza – vedetă peste ocean

O investigație despre cum politicienii utilizează companiile offshore pentru a-și ascunde bunurile l-a nominalizat luni pe un fost premier moldovean care ar avea acțiuni în două companii offshore din Insulele Virgine, scrie agenția Associated Press, preluată de FoxNews.

Este vorba de Ion Sturza, prim-ministru în perioada 1998-1999 care a fost unul din conducătorii companiei Rompetrol în perioada 2002-2009. Compania avea filiale în Moldova, Bulgaria, Franța Ucraina și Georgia până când a fost vândută companiei petroliere de stat din Kazahstan KMG în 2009.

Agenția de presă internațională face trimitere la jurnaliștii de investigație de la RISE Moldova, care susțin că Sturza, fost vicepreședinte pentru promovarea intereselor Rompetrol în Rusia și fostele state sovietice, împreună cu președintele Rompetrol Dinu Patriciu și Constantin Luțenko, directorul filialei de la Moscova, au devenit parteneri de afaceri în compania Markside Holdings Ltd în 2005.

Compania a fost lichidată la o întâlnire secretă a acționarilor în 2012, iar Sturza a semnat decizia. Sturza a negat că ar fi încălcat ceva.

RISE Moldova a mai menționat că Sturza și Luțenko erau de asemenea asociați la Chandler Group Holdings, împreună cu Gunnar Nordsletten, fiul ambasadorul Norvegiei în Rusia din 2000 până în 2008, Oeyvind Nordsletten.

„Erau mai multe companii la care noi eram manageri, beneficiari, dar nu pot să-mi amintesc această companie”, a spus Sturza luni. „Nu sunt companii utilizate pentru evaziuni sau acoperirea tranzacțiilor financiare”, a declarat Sturza, citat de Associated Press şi preluat de televiziunea americană FoxNews.

Patriciu a decedat în 2014, notează Associated Press, citată de Fox News.

sursa: Politics.MD

About Author

admin