Jurnalist român despre inițiativa așa-zisei societăți civile privind organizarea referendumului: „A pretinde neafilierea politică ar fi o minciună”

Inițiativa unor ONG-uri de a organiza referendumul pentru anularea votului mixt, la care s-a alăturat mai multe partide de opoziție, nu este și nu poate fi apolitică. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituș, care atrage atenția asupra legăturilor pe care le au unii membri ai grupului de inițiativă cu partidele politice acare au susținut ideea organizării referendumului.

„Dreptul ONG-urilor la implicare civică se suprapune cu protestul partidelor politice referitor la modificarea Codului Electoral. Coincidență sau nu, în acest caz concret, inițiativa unei părți a societății civile moldovenești capătă afilieri politice. Dacă privim atent, o parte din liderii acestor organizații (Arcadie Barbăroșie ori Valeriu Pașa) au afilieri indirecte cu formațiunile politice care s-au alăturat acestei inițiative. Nu putem spune că această inițiativă civică nu are afilieri politice, așa cum s-a afirmat. A pretinde neafilierea politică ar fi o minciună”, scrie jurnalistul român pe blogul său, citează moldova24.inf0.

În opinia jurnalistului, stârnește dubii și faptul că, în premieră, unei inițiative lansate de partide pro-europene s-a alăturat PCRM, care militează în continuare pentru menținerea Moldovei în sfera de influență a Rusiei.

Totodată, Nichituș este de părerea că inițiatorii referendumului au dreptul să-și exprime pozițiile politice, însă ca acest lucru să nu afecteze bugetul de stat cu milioane de lei.

„Eșecul referendumului anti-Chirtoacă a oferit un argument în plus împotriva folosirii banilor publici în folosul unui singur partid. Agenda partidelor politice nu se face folosind banii publici.

Dacă domnii Nantoi, Voronin, Năstase ori UsatÎi doresc să facă acest exercițiu pro-democrație, n-au decât să îl facă. Este dreptul domniilor lor! Dar să îl facă folosind banii formațiunilor politice din care fac parte ori pe cei proprii. În nici un caz banii statului”, a subliniat jurnalistul.

About Author

admin