Kroll confirmă: fraudele de la bănci s-au produs pe timpul guvernului Filat

Rezultatele preliminare ale investigaţiilor efectuate de prestigioasa companie internaţională Kroll confirmă că fraudele de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au început încă în anul 2012, adică în timpul guvernului condus de liderul PLDM Vlad Filat. Mai mult ca atât, Kroll a descoperit că a existat un efort coordonat pentru a prelua controlul asupra celor trei bănci.

”Rezultatele investigațiilor preliminare ale companiei Kroll indică faptul că în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci, iar ulterior pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”, anunţă Banca Naţională a Moldovei.

Astfel, rezultatele preliminare confirmă informaţiile prezentate anterior de mai mulţi politicieni, funcţionari şi experţi potrivit cărora în spatele furtului de un miliard de dolari a stat de fapt liderul PLDM Vlad Filat.

Kroll arată că problemele din sectorul bancar încep din anul 2012, confirmând astfel informaţiile prezentate încă la începutul anului 2013 despre problemele de la Banca de Economii şi faptul că Filat a stat în spatele lor.

Amintim că încă la mijlocul anului trecut fostul preşedinte al comisiei pentru economie, buget şi finanţe a parlamentului Veaceslav Ioniţă a prezentat mai multe scheme prin care companii înregistrate pe numele unor apropiaţi şi rude ale lui Filat au atras credite neperformante prin intermediul celor trei bănci. Ulterior s-a spus că un miliard de dolari a fost scos din ţară, ceea ce a dus la o criză pe piaţa valutară la începutul anului care a dus la creşterea preţurilor.

BNM anunţă că va organiza un nou concurs de selecție a unei companii internaționale cu renume, asigurând astfel efectuarea celei de-a doua faze a anchetei. Principalul scop al acestor demersuri va fi colectarea probelor necesare pentru a începe recuperarea activelor.

About Author

admin