Maia Sandu, criticată de Comunicatea Evreiască pentru declaraţia scandaloasă despre Antonescu

Comunitatea Evreiască din Republica Moldova se arată indignată de declaraţia scandaloasă a liderului PAS, Maia Sandu, despre dictatorul român Ion Antonescu. Amintim că, în cadrul unei emisiuni televizate, Maia Sandu a spus că Antonescu ”este o personalitate istorică, despre care se poate vorbi și de bine, și de rău”.

Comunitatea Evreiască susţine că afirmaţia Maiei Sandu este incalificabilă şi face trimitere la carenţele din legislaţia moldovenească.

“Întrucât în legislaţia Republicii Moldova nu există pedepse prevăzute pentru negarea Holocaustului şi elogierea fascismului, unii lideri politici nu pot fi, din păcate, traşi la răspundere şi continua să îşi facă capital politic, denaturând faptele istorice şi alimentând ura şi dezbinarea”, se spune într-o declaraţie a Comunităţii Evreieşti din Republica Moldova.

Precizăm că legislația din România este foarte dură, atunci când vine vorba despre promovarea simbolurilor și personalităților fasciste, naziste, rasiste sau xenofobe.

Astfel, încă în anul 2015, preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat amendarea legii, în baza căreia negarea Holocaustului şi promovarea Gărzii de Fier sunt pedepsite cu privarea de libertate până la trei ani. Articolul 5 din această lege se refera implicit la mareșalul Ion Antonescu: „Art.5. – Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid, contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, în sensul art. 2 lit. a), se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.”

Mareşalul Ion Antonescu a fost executat în 1946. Tribunalul a decis că regimul Antonescu se face vinovat de uciderea şi deportarea evreilor, ţiganilor şi a altor oameni considerați indezirabili. Mai precis, acuzatorii se refereau la masacrele contra evreilor de la Odesa, trenurile morţii de la Iaşi, despre deportările evreilor şi rromilor în Transnistria, în lagăre de exterminare.

Statisticile arată că au fost deportaţi oficial în Transnistria 195.000 de evrei, iar la sfârşitul anului 1943 mai trăiau în jur de 50.000.

About Author

admin