Medicii de familie din 10 raioane vor beneficia de echipamente pentru examinarea pacienţilor

Un număr de 66 de Centre de Sănătate şi Oficii ale Medicilor de Familie din 10 raioane  vor beneficia de câte un set de echipamente medicale pentru diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate. Acestea au fost procurate în cadrul proiectului „Viaţă Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), scrie Moldpres.

Ala Curteanu, liderul de echipă al proiectului sus-numit, a menţionat că seturile medicale vor fi repartizate în raioanele Briceni, Edineţ, Făleşti, Ungheni, Orhei, Criuleni, Ştefan Vodă, Vulcăneşti, Taraclia și Cahul. Un set constă din: pulsoximetru, panglică centimetrică medicală cu dispozitiv pentru calculul indicelui masă corporală şi stetoscop. În total, vor fi distribuite 278 seturi de echipamente ce conţin 834 de unităţi. Costul acestora se ridică la 5700 euro.

„Dotarea sălilor de triaj va contribui la o mai bună diagnosticare a problemelor de sănătate şi iniţiere a tratamentului la pacientul cu boală cronică, prin urmare va spori accesul populaţiei la servicii de asistenţă medicală primară de calitate”,  a opinat Curteanu.

Proiectul moldo-elveţian ”Viaţa Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile în R. Moldova”, este finanţat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi îşi propune să contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei din Moldova, în special din zonele rurale, prin intermediul reducerii poverii bolilor netransmisibile.

About Author

admin