Nicolae Negru: „Trebuie să recunoaștem că PD a făcut mai multe eforturi de a plăcea alegătorilor – „drumuri bune”, „prima casă”, „revizuirea pensiilor”, „reforma sistemului de salarizare”

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul Acțiune și Solidaritate, precum și Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr”.

„Trebuie să recunoaștem că PD a făcut mai multe eforturi de a plăcea alegătorilor – „drumuri bune”, „prima casă”, revizuirea pensiilor, reforma sistemului de salarizare…, deși a clacat la capitolul „democrație”. Dar această problemă, după cum arată sondajul realizat de IMAS, nu se regăsește în lista celor mai mari probleme cu care se confruntă R. Moldova”, menționează Nicolae Negru.

Potrivit acestuia, opoziția de dreapta a abordat cu mai „puțină energie” problemele cu care se confruntă oamenii. „Cetățenii noștri consideră că guvernarea trebuie să se preocupe de șomaj, corupție, salarii mici, migrația excesivă, economia slab dezvoltată…, probleme pe care opoziția le-a abordat cu mai puțină energie, concentrându-se pe anularea alegerilor din municipiul Chișinău”.

Nicolae Negru nu exclude că unor cetățeni ar putea chiar să le placă stilul de guvernare al liderului PD: „Unor cetățeni ar putea să le placă stilul de guvernare al lui Plahotniuc, care îl imită întrucâtva pe Putin, atribuindu-și rolul de „tătuc” al moldovenilor. Ratingul său crește încet, dar sigur”.

Negru, care a examinat sondajul realizat de IMAS, menționează că există și alte indicii că guvernarea este privită cu ochi mai buni ca înainte.

„Scade numărul celor care consideră că R. Moldova se mișcă într-o direcție greșită, e în creștere numărul celor care consideră că trăiesc mai bine și care apreciază activitatea guvernului Filip (38%), e în scădere ponderea pesimiștior și în creștere cea a optimiștilor”, a conchis sursa citată.

Datele sondajului realizat de IMAS arată că patru partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Este vorba de PSRM, pentru care ar vota 27,1% din totalul celor intervievați, PD – 15,7% din sufragii, PPDA – 7,1% și PAS – 6,4%. Sondajul a fost realizat în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie curent, pe un eșantion de 1 475 de persoane din 114 localități. Marja de eroare este de +/- 2,5%.

About Author

admin