Nouă procente – pentru Usatîi, iar Usatîi – pentru Zheglov (Editorial)

Recent, într-o emisiune televizată, Usatîi a fost prins la colț. Acesta a fost întrebat cum un simplu măturător din Bălți a devenit sponsor al campaniei sale electorale, donând douăzeci de mii de lei. Răspunsul lui Renato a fost unul surprinzător. Se pare că, în urmă cu ceva ani, el a dăruit zeci de mii de euro măturătorilor, iar aceștia îi răspund acum cu recunoștință.

Întrebat fiind cum își imaginează din rolul viitorului președinte dizolvarea Parlamentului, dacă este interzis să aplice alte metode decât cele constituționale, Renato Usații a spus că cel mai important pentru el nu este legea, ci susținerea electoratului său, adică acei alegători care, conform estimărilor diverselor servicii sociologice, constituie de la 8 la 10 la sută.

Usatîi a mai adăugat, întărind cu citate din filmul sovietic „Locul întâlnirii nu poate fi schimbat”, că aprobă șiretlicul ilegal al protagonistului Zheglov, care, pentru a reține infractorul, i-a introdus pe ascuns un portofel.

Deși prezentatorul a insistat că, potrivit legii, președintele poate dizolva Legislativul doar în cazul unei inactivități de trei luni a Parlamentului sau atunci când acesta nu poate numi un prim-ministru în termen de 45 de zile, Usatîi susține că: voința alegătorilor săi este mai presus de lege.

Ideea principală pe care a insistat Usatîi, citând-ul pe Lenin, este că ”Nu poți face o revoluție cu mănuși albe”, cum a făcut-o Maia Sandu, cu care împărtășește aceleași viziuni cu privire la starea lucrurilor în Moldova, dar metode diferite. „Rezultatul este important, și nu procedura”, a spus Usatîi și, în sprijinul cuvintelor sale, a dat un exemplu despre cum el, cu un baros în mâini, fără a aștepta o decizie legală a instanței, a spulberat o anexă de la Bălți.

Usatîi continuă să insiste că va putea crea un „Mosad” (Serviciul de informații externe al Israelului) moldovenesc pentru a combate corupția și a adopta o lege care prevede închisoarea pe viață pentru corupție, deși nu are sprijin în Parlament nici măcar sub forma unui singur deputat, iar orice inițiativă legislativă trebuie să respecte „Acordul de asociere cu UE”.

Abilitățile actoricești ale lui Usatîi îi permit să-și demonstreze siguranța că va trece în turul doi al alegerilor prezidențiale. Dar jocul său actoricesc se transformă în paranoia când vine vorba de rezultatele cercetărilor sociologice. Pe de o parte, el declară că nu trebuie să credem în datele sondajelor electorale și, pe de altă parte, că alegătorii lui se află în procentajul electoratului indecis, care reprezintă 40%.

La protestele din 2014-2015, Renato Usatîi le-a promis oamenilor că va face din ambasada SUA un club de karaoke. Când a fost întrebat de ce nu și-a îndeplinit încă promisiunea, Usatîi s-a strâmbat și a dat de înțeles că era o glumă. Dar oare nu este o glumă întreaga campanie electorală showman-ului Renato Usatîi?

Autor:  Valeriu Reniță Sursa:  Politics.MD

About Author

admin