O parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat pensiile majorate

O bună parte dintre vârstnicii cu venituri mai mici de 1589 de lei şi-au ridicat deja pensiile majorate cu 10 la sută. Mai mulţi bani au ajuns şi în buzunarele persoanelor cu dizabilități și militari.

Deşi creşterea nu este foarte mare, pentru că a fost aprobată în funcţie de posibilităţile bugetare, oamenii salută iniţiativa autorităţilor de a îmbunătăţi calitatea vieţii, inclusiv a celor cu venituri mici.

Elizaveta Tomas are 68 de ani și locuiește în satul Pănășești din raionul Strășeni. Femeia a lucrat aproape 20 de ani infirmieră, iar de opt ani stă acasă și se ocupă de treburile gospodărești. Ea spune că la început primea lunar 286 de lei. Treptat, pensia i-a fost indexată și a ajuns până la 1080 de lei. După majorarea, care a intrat în vigoare din luna ianuarie, ea a ridicat o pensie de 1 200 de lei.

”M-am dus, mi-am cumpărat niște făină de popușoi, niște mărunțușuri din acestea, niște ovseankă, pâine și știți așa m-am bucurat. Zic iată o sută de lei, dar iată pentru noi îs bani. De unde să-i iei? Suntem foarte mulțumiți”, a mai adăugat femeia.

Și pensia Solomoniei Ghidin din oraşul Strășeni a crescut. Deşi s-a pensionat încă în urmă cu opt ani, ea continuă să lucreze cusătoreasă. Femeia se bucură că ridică acum o alocaţie de 1.640 de lei.

”Au mărit pensia cu 10%, cam 134 de lei. 600 de lei ne-au oferit cadou de sărbători. Sunt mulțumită. Așteptăm şi mai mult”, a comunicat Solomonia Ghidin.

În cazul persoanelor care au atins vârsta pentru odihna binemeritată, pensia a crescut în medie cu 115 lei. Cei cu dizabilități beneficiază de o majorare cu aproape o sută de lei, iar militarii primesc un adaos mediu de 123 de lei. Pentru a le achita, Guvernul va cheltui, în acest an, peste 560 de milioane de lei.

De asemenea, din 1 aprilie urmează o nouă indexare a tuturor pensiilor. Proiectul de lege privind majorarea îndemnizaţiilor mai mici de minimul de existenţă a fost implementat la iniţiativa preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

sursa: publika.md

About Author

admin