Operațiunea „Borman” // Au fost reținuți patru membri ai organizației criminale. Se ocupau cu vânzarea drogurilor (VIDEO)

Patru persoane cu vârste cuprinse între 26 – 44 de ani, domiciliate în municipiul Chișinău, au fost reținute de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații în comun procurorii PCCOCS si angajații Europol. Cei patru sunt suspectați de crearea unei organizații criminale, precum și circulația ilegală a drogurilor în proporții deosebit de mari, în scop de înstrăinare.

Astfel, în cadrul urmăririi penale, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații, s-a constatat că liderul grupării criminale alias „Borman”, începând cu anul 2011 a întemeiat o organizaţie criminală, compusă din mai multe grupări criminale cu o construcţie ierarhică şi cu o concepţie unică de activitate, divizând între membrii organizaţiei funcţii concrete.

De asemenea, sub egida Europol, la cererea autorităților din Moldova de acordarea suportului în documentarea grupului ”Borman”, s-au petrecut mai multe întâlniri de lucru cu omologii din Spania, Portugalia, Franța, Germania, Italia, Grecia, Lituania și Federația Rusă.

Astfel, acțiunile infracționale documentate au fost realizate pe teritoriul a mai multor state, cu implicarea mai multor făptuitori, cu aplicarea unor metode și mijloace conspirative, ceea ce a determinat durata îndelungată a investigațiilor.

În acest sens, organizaţia criminală, îşi desfăşura activitatea criminală atât pe teritoriul Republicii Moldova, de unde liderul grupării coordona și controla activitatea organizației criminale, prin intermediul tehnologiilor moderne de comunicare (viber, skype, WhatsApp și altele), cît şi în afara ei.

Drept urmare, potrivit schemei infracționale deconspirate, drogurile (hașiș) erau procurate din Spania, ulterior, membrii organizației criminale le încărcau și le camuflau în diferite mijloace de transport, ca ulterior să fie transportate prin contrabandă în Federația Rusă. Ajunși cu drogurile în Federația Rusă, făptuitorii erau așteptați de alți membrii ai grupării criminale, cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, care de asemenea la indicația liderului grupării infracționale, preluau cantitatea de hașiș transportată din Spania și o repartizau spre comercializare.

Scopul acestei organizații a fost de a acumula surse bănești ilegale rezultate din comercializarea drogurilor.

Ca urmare a efectuării perchezițiilor la domiciliile suspecțiilor, au fost depistate și ridicate arme de foc, muniții, telefoane mobile folosite pentru comunicare între membrii grupului criminal.

În prezent, persoanele reținute au fost arestate pe un termen de 30 de zile, iar investigaţiile pe caz continuă, în scopul identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională deconspirată.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.

About Author

admin