Paznicul cârnaţului lui Victor şi Viorel Ţopa un simplu ipocrit

cebotari_posta_1_1

Unul din subiectele apărute recent pe agenda presei de la Chişinău, care mi-a atras atenţia în mod special, este contrabanda cu anabolizante, una dintre „afacerile” preferate ale lui Tudor Bandiţchi şi şefii săi din PLDM. Subiectul este cunoscut de mai mulţi ani, inclusiv de Interpol (nu cel al Nataliei Morari) şi întrebarea întrebătoare pentru mine era de ce Interpolul moldovenesc, cel al Nataliei Morari şi al lui Chiril Lucinschi a trecut atâta timp cu vederea subiectul contrabandei cu anabolizante şi a început să abordeze subiectul doar după ce Tudor Bandiţchi şi PLDM-ul a fost alungat de la conducerea Vămii? Nu mai puţin întrebătoare era şi întrebarea legată de enigmaticul „erou” (acum, după primele rezultate ale investigaţiei am tot dreptul să aplic ghilimelele) al Nataliei, Sergiu Cebotari, unul din platformiştii preferaţi ai lui Năstase, paznicul cârnaţului lui Victor şi Viorel Ţopa. Natalia ca Natalia, dar „eroul” ei, fost şef al Serviciului Control financiar şi Audit intern al Î.S. Poşta Moldovei, DE CE a tăcut atâta timp, cât era în sistem şi era OBLIGAT conform fişei de post nu doar să depisteze asemenea scheme, cum ar fi contrabanda de anabolizante, dar şi să le contracareze??? Iar în cazul în care întâlneşte piedici din partea conducerii instituţiei, cel puţin să le facă publice, aşa cum am făcut spre exemplu eu cu schemele de contrabandă de la Vamă, imediat cum mi-au devenit cunoscute în virtutea funcţiei pe care o deţineam la Vamă. DE CE Serghei Cebotari a avut nevoie de tocmai 3 ani (!!!) după plecarea din funcţie de la Poşta Moldovei, ca să-şi amintească de schemele de contrabandă cu anabolizante??? Am reuşit să găsesc răspuns la toate întrebările întrebătoare legate de acest subiect şi vă propun să le elucidăm împreună.

Ca de obicei în asemenea cazuri, totul este genial de SIMPLU! Sergiu Cebotari este nimeni altul decât cumetrul şefului adjunct al Î.S. Poşta Moldovei Sergiu Batiuşca, pe care chiar el îl acuză de implicare în schemele pe care le-a făcut publice! Informaţia mi-a fost confirmată de mai multe surse din interiorul Î.S. Poşta Moldovei. Cumetrul său l-a adus în funcţie pe Cebotari şi angajaţii poştei cu care am reuşit să discut, deşi lucrează de mai mulţi ani în instituţie sunt foarte invidioşi pe cariera fulminantă pe care a făcut-o la Poşta Moldovei Cebotari! Acesta a fost făcut imediat şef al Serviciului Control financiar şi Audit intern, unul din cele mai autoritare, dar şi bănoase (cel puţin aşa zic sursele) post din întrepridere!

Cebotari_acord suplimentarAdus de cumetrul său la Poşta Moldovei în iunie 2009, deja în ianuarie 2011 Serghei Cebotari este făcut cogemite şef de Serviciu! Vedeţi în imagine acordul suplimentar la contractul de muncă, pe care l-a încheiat acesta cu fostul director al întrepriderii, Vladimir Ceban. Nu este un contract obişnuit! Conform acestuia, Cebotari a obţinut un salariu lunar de peste 6 mii de lei, aproape identic cu cel al directorului general al Serviciului Vamal, spre exemplu! Şi nu e tot! Miraculos, „eroul” grijuliu de această ţară şi oamenii necăjiţi a reuşit să-şi negocieze prevederi discriminatorii comparativ cu ceilalţi angajaţi ai poştei! Prin acest acord, Cebotari a reuşit să-şi negocieze o aşa-numită ”paraşută”, conform căreia în caz de încetare sau desfacere a contractului de muncă, Î.S. Poşta Moldovei se obliga să-i achite lui Cebotari 20 de salarii medii lunare!!! Mai ceva ca la Gazprom!

De unde acest tratament preferenţial al lui Cebotari? Din nou, genial de simplu! N-o să vă vină să credeţi, dar tot din 2011, când din spusele lui Cebotari la poştă înflorea contrabanda cu anabolizante, „eroul” Nataliei Morari a devenit membru al Partidului Democrat, al lui Vlad Plahotniuc! Da, da, cel pe care Cebotari şi Morari îl acuză (nu şi pe Tudor Bandiţchi) de protejarea contrabandei cu anabolizante! Vă pare Neverosimil? Monstruos? Scârbos? Şi mie la fel îmi pare. Vedeţi în imagine cererea de aderare a lui Serghei Cebotari la partid! Ea nu poate minţi ca Cebotari şi face cât o mie de cuvinte!Cebotari_PDM_1

Membră a PD a devenit şi Mariana Cebotari, soţia „eroului”, ulterior fiind şi ea angajată, din august 2012, prin intervenţia soţului, la Poşta Moldovei, în funcţia de specialist principal responsabil de resurse umane la Centrul de Prelucrare şi Transportare poştă! Da, tocmai serviciul responsabil de prelucrarea, inclusiv a coletelor în care sub acoperirea ciocolatelor se transportau anabolizante! Este de notat că soţia lui Cebotari este angajată până în prezent la Poşta Moldovei, aflându-se din iunie 2014 în concediu de maternitate!

Şi acum ajungem la cel mai interesant. Având funcţia de şef al Serviciului Control din cadul Poştei Moldovei, putea să nu cunoască Cebotari despre schemele de contrabandă? Corect, nu! Având această funcţie, protecţie de la cumetrul său şi de la partid, putea să-l împiedice cineva să curmeze schemele de contrabandă, cel puţin cu anabolizante, care nu sunt nici pe departe unicele??? Corect, nu! Ce a făcut Cebotari în loc să curmeze schemele? Le-a protejat? DA! Gratis oare a făcut-o „eroul”? Nu!

Anume pentru implicarea în mai multe scheme de corupţie şi estorcare de bani de la subdiviziunile Poştei Moldovei, scandalurile legate de numele său apăreau tot mai des în interiorul instituţiei şi în exterior, inclusiv în instituţiile de drept. Astfel încât la un moment dat nici cumetrul său nu l-a mai putut apăra.

Da, cifrele pe care le dă cu atâta exactitate Serghei Cebotari, descriind profiturile contrabandiştilor, sunt adevărate! El minte doar puţin, dar într-un moment foarte important! Doar atunci când descrie repartizarea lor între vameşi şi poştaşi! 90% din profituri mergeau direct la Tudor Bandiţchi! Oricine care cunoaşte măcar la nivel elementar procedura de expediere a unui colet poştal (şi Cebotari cu siguranţă este unul din ei) cunoaşte şi că poşta răspunde doar de livrarea coletului, care este imposibilă fără aprobarea postului vamal. Contrabandiştii care transportă ţigările cu TIR-urile doar nu-şi împart profiturile cu Ministerul Transporturilor, ci cu cei de la Vamă, nu?! Controlul vamal, inclusiv fizic, al conţinutului coletului poştal este efectuat exclusiv de inspectorii vamali! Veţi întreba probabil unde ajungeau cele 10% rămase. Corect, la poştaşi, care de multe ori nici nu cunoşteau pentru ce primesc banii, din care partea leului ajungea la cine credeţi? Corect, la şefii serviciilor care controlează poştaşii, inclusiv la „eroul” Serghei Cebotari!

Şi nu doar cu protecţia schemelor de contrabandă prin poştă se ocupa „eroul” nostru! Conform informaţiilor operative deţinute de mai multe instituţii de drept, transmise spre verificare direcţiei Securitate Internă a Î.S. Poşta Moldovei, acesta obişnuia să iniţieze verificări inopinate la oficiile poştale teritoriale, şantajând ulterior şefii acelor oficii cu rezultatele controlului. În schimbul omiterii rezultatelor controalelor din actele de control, Cebotari pretindea bani şi alte bunuri materiale, fiind documentate cazuri când acesta a fost astfel „remunerat” cu produse alimentare şi chiar băuturi alcoolice!

A fost bunăoară fixată primirea sumei de 10 mii de lei de la şeful unui oficiu poştal, Cebotari explicând că a împrumutat banii, fără a putea însă lămuri de ce nu a întors până în prezent datoria. De la angajaţii unui alt oficiu poştal Cebotari a estorcat băuturi alcoolice, în sumă de 1500 de lei, pentru masa de sărbătoare cu ocazia zilei sale de naştere! Culmea e că Cebotari a „uitat” să achite 1500 de lei şi cafenelei „Crinul de Aur” din Chişinău, unde „eroul” şi-a sărbătorit ziua de naştere!

În legătură cu toate abuzurile în serviciu, în 2013 Cebotari a fost concediat de la Î.S. „Poşta Moldovei”. Supărat foc că şi-a pierdut postul călduţ şi aducător de atâtea plăceri financiare şi alcoolice, din membru al Partidului Democrat „eroul” nostru s-a transformat rapid în membru al Partidului Liberal Democrat, iar ulterior al platformei DA, devenind în ultimă instanţă paznic al Cârnaţului din PMAN. Acum înţelegeţi de ce acesta şi-a amintit tocmai acum de schemele de contrabandă cu anabolizante şi observă doar păcatele foştilor săi colegi de la poştă, nu şi a colegului său de partid Tudor Bandiţchi, care a fost 6 ani, până foarte recent, şef la Vamă?!

Poşta Moldovei nu doar l-a concediat pe Cebotari, dar a sesizat şi Procuratura sectorului Centru din Chişinău în legătură cu abuzurile acestuia, iar ulterior şi Procuratura Generală. Materialele dosarului penal intentat au fost remise în aprilie 2014 Secţiei Urmărire Penală a Inspectoratului de Poliţie Centru al DP Chişinău. Noii colegi de partid ai lui Cebotari au pus presiune pe poliţişti, ca aceştia să muşamalizeze cazul, astfel ca Cebotari să nu păţească nimic! De ce? Concluziile le faceţi singuri. Eu doar v-am ajutat, aşa cum v-am promis, să găsiţi răspuns la întrebările întrebătoare.

La fel, vă las pe voi să înţelegeţi de unde vine activismul lui Serghei Cebotari în cadrul platformei, dar şi prezenţa la unele emisiuni, de la unele televiziuni, inclusiv afiliate unui partid politic, care a gestionat 6 ani contrabanda din Vama moldovenească. Sunt sigur că vă e clar şi vouă acum cine opera şi cine proteja contrabanda, inclusiv de anabolizante. De la democrat până la liberal-democrat şi platformist, de la contrabandist şi corupt până la „erou” şi de la anabolizante până la cârnaţ în Moldova e… doar un pas! Slavă jurnaliştilor (PR-ştilor) „independenţi”!

autor: Veaceslav Balacci

About Author

admin