PCCOCS și IGPF au destructurat o grupare specializată în trafic de droguri. Au fost ridicate 84 kg de heroină, în valoare de 5 milioane de euro (VIDEO)

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu angajații Inspectoratului General al Poliției de frontieră, au destructurat un grup criminal organizat specializat în trafic internațional de droguri și au ridicat 84 kg de heroină.

În schema infracțională sunt vizați cetățenii Turciei, de etnie curdă, care organizau și efectuau transporturi internaționale de heroină în cantități deosebit de mari, cu tranzitarea teritoriului Republicii Moldova.

În cursul a trei ani, procurorii PCCOCS și ofițerii de investigații ai IGPF au documentat gruparea criminală, fiind identificate două rute de transportare a drogurilor: Afganistan – Iran – Turcia – Ucraina (calea maritimă) – Republica Moldova sau Afganistan – Iran – Azerbaidjan – Georgia – Ucraina (feribot) –Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania). Afganistan – Iran – Turcia – Bulgaria – România – Republica Moldova – Uniunea Europeană (Olanda/Germania).

Din cercetările efectuate și informațiile acumulate, circulația transfrontalieră a drogurilor era camuflată sub activitatea aparent legală a unei firme specializate în transportul internațional de mărfuri și al cărei fondator este unul din membrii grupării.

Totodată, pentru asigurarea transportului au fost procurate două capuri-tractor și patru remorci, în care s-au confecționat și adaptat locuri speciale pentru ascunderea heroinei. Ascunzișurile erau bine amenajate, în așa fel ca prin scanarea remorcilor să nu fie detectate drogurile.

Ulterior, mijloacele de transport încărcate cu diverse tipuri de mărfuri erau puse în trafic conform celor două rute de transportare a drogurilor.

În luna februarie 2018, grupul infracțional a pregătit o cantitate de heroină, care a fost transportată din orașul Istanbul, Turcia, în Republica Moldova, cu un camion ce avea ca încărcătură – roșii. Traseul urmat de acesta a fost Bulgaria – România – Republica Moldova, fiind înregistrat la intrarea în țară prin punctul de trecere Leușeni – Albița.

De menționat că livrarea controlată a drogurilor din Turcia s-a realizat în conlucrare cu autoritățile bulgare și române, pe tot parcursul drumului camionul fiind supravegheat non-stop.

În rezultatul monitorizării întregii activități infracționale, la data de 23 februarie curent, au fost prinși în flagrant doi membri ai grupării, în timp ce extrăgeau heroina din locurile special amenajate ale remorcii. După ce s-a acționat operativ au fost reținute încă trei persoane, care ar fi implicate în traficul internațional de droguri. Urmare a perchezițiilor efectuate la fața locului s-au depistat și ridicat 84 kg de heroină.

Întreaga cantitate de droguri, estimată preventiv la suma de 5 milioane de Euro, a fost transmisă pentru efectuarea expertizei, iar cei cinci cetățeni ai Turciei au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă persoanele vor fi găsite vinovate, acestea riscă închisoare de până la 15 ani.

About Author

admin