PD acordă sprijin politic inițiativelor ce țin de integritatea funcționarilor și promovarea femeilor în politică

Două inițiative legislative, privind asigurarea integrității funcționarilor, dar și promovarea femeilor în funcții de conducere în politică au primit astăzi sprijin politic din partea PDM. Despre aceasta a anunțat liderul democraților, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal de presă, ce a avut loc după ședința formațiunii.

Primul proiect prevede introducerea unui certificat de integritate pe care trebuie să-l prezinte funcționarii și demnitarii aleși, atunci când decid să candideze la o funcție de conducere. Prevederea face parte din angajamentul asumat de PDM privind lupta cu corupția și perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat, dar și reprezintă o recomandare a Comisiei de la Veneția. Detalii despre inițiativă au fost oferite de către deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul din autorii acesteia.

„Acest certificat de integritate va fi un document care va fi emis de Autoritatea Națională de Integritate în termen de maxim 15 zile de la solicitarea, fie a entității publice în care un candidat participă la concurs sau la o funcție de demnitate publică, la o funcție de conducere, ori la solicitarea unui candidat în alegeri. Deoarece orice candidat va trebui să depună la setul de documente inclusiv acest certificat de integritate. Din start vă spun că nu este o restricție sau o împiedicare de a candida, este doar un certificat așa cum sunt și alte certificate, de exemplu declarația de avere”, a spus Sergiu Sîrbu, citat de evenimentul.md.

O altă inițiativă legislativă susținută de Partidul Democrat ține de promovarea femeilor în funcțiile de conducere în politică. Astfel, democrații propun ca formațiunile care vor ajunge în Legislativ și vor avea cel puțin 40 la sută de deputați femei pe liste sau în circumscripții uninominale, să primească de la stat mai mulți bani.

„Ne dorim ca femeile să fie promovate intens în politică. Deja avem în legislație obligativitatea ca listele electorale să fie compuse din cel puțin 40% doamne. Totodată, în vederea implementării sistemului electoral mixt am mai propus încă un mecanism de susținere a femeilor care vor trebui să colecteze de 2 ori mai puține semnături pentru a candida într-o circumscripție uninominală, o discriminare pozitivă în favoarea doamnelor. De asemenea, se propune un mecanism de susținere financiară a partidelor care promovează doamnele. Partidele care vor promova cel puțin 40% de doamne candidate în circumscripții uninominale vor primi un supliment bugetar de la stat de cel puțin 10% din întreaga sumă alocată pe anul bugetar. Mai mult ca atât, pentru fiecare doamnă care a fost aleasă în circumscripție uninominală, de asemenea, partidul care a înaintat-o va primi un supliment financiar, în baza unui coeficient de multiplicare”, a explicat deputatul.

About Author

admin