PD propune organizarea unui referendum în ziua alegerilor din februarie: oamenii vor fi întrebați despre reducerea numărului de deputați și retragerea mandatelor parlamentarilor


Democrații vor să ceară opinia oamenilor despre posibilitatea alegătorilor să retragă mandatul parlamentarilor care i-au dezamăgit. O altă reformă vizează reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Ambele subiecte vor fi propuse la un referendum consultativ, organizat concomitent cu alegerile parlamentare, ca să fie evitate cheltuieli suplimentare. Acest lucru a fost anunțat de către președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la un briefing de presă.

”Am ajuns la concluzia că inițiativele noastre urmează să le discutăm, în primul rând, cu cetățenii, iar dacă oamenii le vor susține, ne vom consulta cu experții, cu Comisia de la Veneția, pentru a găsi împreună forma cea mai potrivită de implementare a reformei.

Prima propunere a Partidului Democrat privind optimizarea Parlamentului este de a reduce numărul de deputați de la 101 la 61 de deputați. Ca și în cazul reformei puterii executive, când am redus numărul ministerelor și am eliminat mai multe instituții, credem că un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va deveni mult mai eficient, deputații vor fi mai responsabili, iar activitatea lor va fi mai ușor de supravegheat de către societate”, a menționat Plahotniuc.

A doua propunere a Partidului Democrat vizează controlul cetățenilor asupra deputaților.

”Mai exact, este vorba despre posibilitatea ca cetățenii să poată retrage mandatele deputaților, atunci când aceștia i-au dezamăgit și nu mai reprezintă în mod corect pe cei care i-au votat și delegat în Parlament”, a venit cu detalii liderul PDM.

Plahotniuc a explicat și de ce formațiunea pe care o conduce a evitat până acum inițierea plebiscitelor.

”Am evitat până acum inițierea unui referendum pe aceste teme, în primul rând, fiindcă am dorit să evităm cheltuirea banilor publici. În al doilea rând, fiindcă prezența la referendumuri este în general foarte redusă și riscam să obținem un rezultat contestabil, care, probabil, nu ar fi reflectat obiectiv opinia majorității cetățenilor. Însă, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, apare un moment oportun pentru desfășurarea unui astfel de referendum, concomitent cu scrutinul parlamentar, fără să cheltuim bani suplimentari și având certitudinea unei prezențe înalte la urne”, a spus șeful PDM.

sursa: moldova24.info / foto: privesc.eu

About Author

admin