Premierul Filip a prezentat Raportul de activitate. „Ceea ce s-a făcut în 2016 arată potențialul Moldovei ca țară”

Premierul Pavel Filip a prezentat, astăzi, în fața deputaților Raportul de activitate al Guvernului pentru 2016. Primul ministru a vorbit despre progresele înregistrate în domeniul economic, energetic, social, semnarea memorandumului cu FMI, securizarea sectorului bancar, implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

„Ceea ce am promis ca asumare anuală am și făcut. Acest Guvern își ține promisiunile: 2016 a fost anul stabilizării, 2017 e anul creșterii și investițiilor… Ceea ce s-a făcut în 2016 arată de fapt potențialul Moldovei ca țară. În condiții de stabilitate politică și socială, având o direcție clară înainte, lucrând cu seriozitate, Moldova poate progresa extraordinar”
, a spus Filip.

În discursul său, premierul a vorbit despre atenția deosebită acordată combaterii corupției și îmbunătățirii activității justiției în Republica Moldova. La fel, s-a referit la implementarea Acordului de Asociere: „aproape trei sferturi din măsurile prevăzute în Planul Național de Acțiuni din 2016 pentru implementarea acestui Acord au fost realizate. Iar un semn foarte clar al progresului înregistrat în relația cu Uniunea Europeană a fost reluarea finanțărilor europene la sfârșitul anului trecut. De altfel, dinamica foarte bună a relațiilor moldo-europene a fost vizibilă și în schimburile noastre comerciale. 65% din totalul exporturilor moldovenești s-au realizat către UE, cel mai înalt nivel atins vreodată de țară noastră în raport cu blocul comunitar”.

În același timp, un succes important al Moldovei în plan extern a fost semnarea unui program cu Fondul Monetar Internațional în luna noiembrie a anului trecut. „Am reușit ceea ce mulți spuneau că nu vom reuși. Mai mult, ne ținem de acest acord și la fel se țin și partenerii noștri: de curând, FMI a anunțat aprobarea celei de-a doua tranșe, de 21 de milioane de dolari, din împrumutul obținut în noiembrie”.

Și domeniul economic a înregistrat progrese, a menționat premierul. „Creșterea economică de peste 4% de anul trecut este o performanță, la fel ca și creșterea exporturilor noastre tot cu 4%. Remarc aici și creșterea din agricultură – 18% în plus în 2016! Aceste lucruri au mers în paralel cu stabilitatea monedei naționale și cu majorarea câștigului salarial mediu”.

Filip a vorbit și despre reorganizarea activității fiscale începând cu 1 aprilie curent în cadrul Serviciului Fiscal de Stat. „Aceste eforturi au avut loc simultan cu creșterea colectărilor de impozite și taxe, veniturile fiscale crescând cu 11% în 2016 față de 2015. Remarc faptul că și Serviciul Vamal a înregistrat o colectare mai bună a veniturilor – cu 10% mai mult în 2016 față de 2015, ceea ce înseamnă 1,6 miliarde de lei în plus pentru buget”.

Totodată, s-a referit la indexarea pensiilor cu 10%; majorarea salariului minim garantat în sectorul real, acordarea plăților sociale pentru mai mult de 90.000 de familii, ajutoare pentru aproape 200.000 de familii pentru sezonul rece al anului. Pavel Filip a menționat și creșterea salariilor în educație cu aproape 9%, majorarea cu 50% a indemnizațiilor unice acordate cadrelor didactice în primii 3 ani de activitate, creșterea burselor pentru studenții de la facultățile cu profil pedagogic, creșterea salariilor în medicină cu 20%, scăderea cu 40% a prețurilor la un număr important de medicamente din farmacii.

Premierul a dat asigurări că reformele începute vor continua și în acest an.

„Realitatea este că sunt și politicieni care își doreau foarte mult ca Moldova să eșueze, senzația mea este că acești oameni pur și simplu își urăsc țara, îi cunoașteți foarte bine, ei și acum suferă pe Facebook din cauza că nu au reușit să destabilizeze total țara, continuă să caute motive de războaie politice și zdruncinare a păcii sociale. Moldova a fost însă mai puternică decât acești politicieni și ura lor, Guvernul și-a văzut de treabă și a stat departe de politică, nu a răspuns provocărilor celor care doreau să perturbe activitatea. Asta vom continua să facem și mai departe, să muncim și să livrăm rezultate”.

About Author

admin