Prețuri mai mici la benzină, motorină și gazul lichefiat

Mai mulţi importatori de produse petroliere au afişat, astăzi, preţuri reduse cu 0,9-3,2% la vânzarea cu amănuntul a carburanţilor.

În special, LUKOIL Moldova a redus prețul benzinei A-95 cu 0,42 lei (2,2%), prețul de vânzare cu amănuntul fiind acum de 18,47 lei pe litru. Prețul la diesel a fost mişcorat cu 0,15 lei (0,9%), fiind de 16,62 lei pe litru; la gaz lichefiat – cu 0,35 lei (3,2%) – până la 10,72 lei pe litru, notează infomarket.md.

Amintim că, în august 2018, Agenția de Reglementare în Energetică (ANRE) a înghețat prețurile produselor petroliere înainte de a adopta o metodologie nouă pentru calcularea acestora. Noua metodologie a fost aprobată de ANRE luni, 11 martie, și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial (așa cum se presupune – vineri, 15 martie).

Conform noii metodologii, companiile vor stabili în mod independent prețurile pentru produsele petroliere, ținând cont de costurile acestora și de rata anuală de rentabilitate de cel mult 10%.

Pe 11 martie, după şedinţa Consiliului de administrare al ANRE, directorul LUKOIL – Moldova, Feyruz Isaev a declarat pentru InfoMarket că prețurile carburanţilor vor fi reduse în câteva zile după intrarea în vigoare a noii metodologii.

 

About Author

admin