Protestatarii profesioniști, o nouă meserie în Republica Moldova

Liderul Platformei DA Andrei Năstase a declarat în cadrul mitingului de astăzi că privindu-i pe participanții la protest se vede pe sine. Și, bineînțeles a umplut această declarație cu sosul libertății, democrației, demisiilor în masă și așa mai departe.

Dar, cine este participantul la proteste? Sigur un bătut de soartă? Este el un adevărat luptător cu regimul?

Nucleul de bază al mitingului de astăzi au fost așa-numiții „protestatari de serviciu”, care, la prima chemare, sunt gata să umple rândurile la orice acțiune de protest. În țara noastră, pentru că mitinguri se desfășoară destul de des în ultimii ani, s-a format o adevărată pătură socială care oferă astfel de servicii. Bineînțeles, având în vedere contingentul „protestatarilor profesioniști” e greu de crezut că merg la acțiunile de protest de bunăvoie și gratuit.

De obicei, astfel de oameni se arată sincer activi doar la prima etapă a protestului. Iar după jumătate de oră încep să se plictisească. Anume fotografiile lor apar apoi pe rețelele de socializare cu comentariul „se pare că mulțimea se dispersează”.

Anume ei, printre primii, se descotorosesc în locurile prestabilite de atributica protestatară – pancarte, drapele și alt inventar.

Apropo, acești „profesioniști” nici nu se sinchisesc să-i discrediteze în totalitate pe organizatorii acțiunii de protest, spre exemplu bând bere în timpul mitingurilor.

13084164_1069708749768927_1751756946_n
Pentru ei nu contează dacă acțiunea este în faza cea mai importantă – pe ei nu-i interesează lozincile, ei au orarul lor.

Dar să revenim la fraza liderului „Da” Andrei Năstase, că privindu-i pe protestatari se vede pe sine. Ironia sorții este că el, la fel oamenii pe care i-a angajat ca protestatari, este un organizator profesionist de proteste. Sigur, nivelul e mai înalt decât al destrăbălaților din stradă, dar aceasta nu schimbă datele problemei.

sursa: voxpublika.md

About Author

admin