Reacția lui Ion Ceban, după raportul Curții de Conturi: Încă o dată se demonstrează cât de mult are nevoie capitala de un nou Plan Urbanistic General

Nereguli găsite la Primăria Chișinău, în perioada 2018-2019, de către Curtea de Conturi (CCRM). Potrivit primarului general Ion Ceban, în raportul publicat de CCRM cu privire la documentele permisive eliberate de Primăria Chișinău, se demonstrează că legea nu a fost pusă în capul acțiunilor.

„Au fost depistate mai multe abateri, din cauza iresponsabilității unora. Motivul principal este lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat, iar cel existent este necesar de a fi reexaminat și modificat, pentru a fi adaptat noilor condiții economice, sociale și tehnice”, spune Ceban.

Așadar, potrivit constatărilor, Primăria municipiului Chișinău nu a aplicat în totalitate prevederile legalețiilor neautorizate pe teritoriul municipiului. În acest sens, în mun. Chișinău, de către agenții c în perioada 2018-2019, pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile de edificarea construconstatatori au fost încheiate 113 procese-verbale de contravenție pentru edificarea construcțiilor neautorizate.

La sfârșitul anului trecut în 14 cazuri, personal, am solicitat sistarea construcțiilor. Concluzia este că procesul de eliberare a documentelor permisive în construcții, de către municipalitate în perioada 2018-2019, s-a desfășurat cu nerespectarea prevederilor legale, ceea ce în rezultat afectează interesele administrației publice locale, ale co-proprietarilor de imobile, terenuri, cât și siguranța cetățenilor beneficiari de construcțiile executate”, a precizat edilul.

Amintim că Ion Ceban a declarat anterior că este necesar ca toate lucrurile făcute în capitală să respecte legea.

„În acest caz, da, avem nevoie de un PUG actualizat. Proiectul va fi înaintat din nou în CMC. Acum depinde de ei, dacă vom avea unul sau nu. Cu atât mai mult, că acesta este făcut gratis de către două companii, din Rusia și România”, mai subliniază Ceban.

Precizăm că la Primărie este un grup de lucru care se ocupă de construcțiile problematice din capitală, care ține la curent, ce s-a rezolvat și ce nu. Pe lângă aceasta, mai avem și o hartă ArcGIS (link: https://portal.dgaurf.md/conflicte/), unde pot fi vizualizate toate construcțiile cu litigii.

About Author

admin