Reducerea accizelor la carburanți nu este văzută cu ochi buni de către experți: ar comporta riscuri mari pentru bugetul de stat

Experții în domeniul economic nu agreează ideea unei reduceri a accizelor la carburanți, pentru a calma nemulțumirile. În opinia directorului executiv al Centrului Analitic independent Expert-Grup, Adrian Lupușor, o astfel de decizie ar comporta riscuri mari pentru bugetul de stat.

„Chiar dacă sunt voci care pledează pentru reducerea accizelor, aceasta ar fi o decizie incorectă, cu tentă electorală și cu riscuri pentru buget. Dacă e să comparăm cu nivelul accizelor în țările din regiune vom vedea că în Republica Moldova ponderea accizelor în prețul final e mult mai mică, circa o pătrime. În alte țări precum România, Bulgaria, aceasta ajunge până la un nivel de 30% – 40%”, a declarat Adrian Lupușor, citat de agora.md.

Expertul mai spune că manipularea cu accizele, pentru îndeplinirea unor funcții sociale este inoportună.

„Nu considerăm oportună reducerea accizelor pentru ieftinirea carburanților. Nu trebuie să manipulăm cu accizele pentru a îndeplini funcții sociale. Ulterior aceasta se va răsfrânge oricum pentru că vor fi afectate finanțele publice”, a mai spus Lupușor.

Aminti că, zilele acestea, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) și-a suspendat ordinul de majorare a prețurilor la carburanți, după o decizie în acest sens a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

sursa: today.md

About Author

admin