Șefii biroului vamal și a postului poliției de frontieră de la Leușeni, maziliți. Pavel Filip: Bătaie de joc de oameni


Șeful Biroului vamal și cel al Poliției de Frontieră de la Leușeni vor fi demiși la solicitarea premierului Pavel Filip.

Prim-ministrul le-a cerut astăzi, în debutul ședinței Guvernului, conducerilor Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Vamal să-i raporteze despre aceste demisii până mâine, 2 august.

Nemulțumirea lui Pavel Filip pornește de la faptul că, deși a efectuat săptămâna trecută o vizită la punctul de trecere de la Leușeni și a cerut ca oamenii din autocare și microbuze să nu mai fie dați jos pentru a le verifica actele, iar bagajele să nu fie scoase, dacă persoanele nu fac parte din categoria celor de risc, aceste lucruri continuă să se întâmple.

Șeful Guvernului a trimis membri ai Corpului de control al premierului incognito în inspecție, care i-au adus imagini video de la fața locului.

„După verificări, s-a constatat că și șeful vămii, și șeful Poliției de Frontieră m-au mințit. Le-am solicitat să efectueze controlul autocarelor, mașinilor, fără a scoate oamenii din autobuze, fără a le scoate bagajele dacă nu reprezintă riscuri. Mi-au spus că exact așa și fac. S-au ridicat înregistrările video și am văzut că doar în ziua aceea, de dimineața, 6 autocare cu turiști: toți dați jos, toate bagajele jos, trecute prin scaner. Am văzut o imagine – bătaie de joc: ora 2:00 noaptea, scoși toți afară din autobuz, turiștii, părinți cu copii mici, afară ploua și așa două ore până au făcut toate procedurile”, a declarat Pavel Filip.

Mai mult, premierul acuză vameșii că ar lua mită, afirmând că autocarele și microbuzele care merg în Italia, Franța sau Germania trec ușor vama, fără a fi supuse verificărilor, fiindcă achită „30 – 100 de euro”. Șoferilor de la autocarele cu turiști li s-ar cere câte 15 euro.

„Cu 15 euro trec, fără 15 euro – își bat joc”, a spus Pavel Filip, adăugând că informațiile le are de la agențiile de turism și șoferii de microbuze și autocare.

Șeful Executivului a criticat și faptul că la „WC-ul sovietic” de la Leușeni se percep câte doi lei.

Premierul Pavel Filip a anunțat că va merge în inspecție și la alte puncte de trecere a frontierei și, dacă va descoperi nereguli, va cere „demisii mai înalte”.

sursa: ziarulnational.md

About Author

admin