Și totuși, Sturza sau Plahotniuc?

sturza-plahotniuc

Cam asta e alegerea pe final de 2015. Și nu că ar fi o alegere rea sau bună. E o simplă alegere pe care trebuie să o conștientizeze societatea. Oricare ar fi ea, oamenii în stradă nu vor protesta. Facebook-ul nu e strada. Facebook-ul e doar o mică comunitate de oameni care pot gândi, dar care se simt comod în orice situație ar nimeri. Facebook-ul în stradă nu iese. Și punct.

Revenind la alegere, Sturza nu e neapărat o candidatură bună pentru Republica Moldova. Mai e și lansarea candidaturii sale, care a avut loc în cel mai intransparent mod. Astfel, acum, toată transparența pe care o demonstrează candidatul la funcția de prim-ministru pe Facebook și prin intermediul persoanelor de încredere e doar un ”pșik”. Eu am mai scris. Timofti s-a întâlnit doar cu Sturza. Și nu în ziua desemnării. Dar cum mult timp înainte.

Candidatura lui Sturza pentru șefie la Guvern e doar o revenire în politică. Atât. Un fel de Leancă 3. Cine e Leancă 2 vă dați seama, dar despre asta voi scrie mai încolo, totuși. Nu știu de ce am speranța că Leancă 2 s-ar putea transforma în Maia 1. Dar să vedem.

În cele nouă luni de premierat în 1999, Sturza a făcut o eroare gravă. Și aici nu e vorba de privatizări stranii sau apartenența la grupurile oligarhice, despre care au vorbit contemporanii. Cea mai gravă eroare a lui Sturza a fost trecerea companiei Moldova Gaz sub influența Gazprom-ului. Și da, la tema asta sigur voi reveni, nu neapărat până a nu fi ales în calitate de premier. Oricum, va rămâne în politică și chiar ar fi bine să se discute. Mai ales că a recunoscut, recent, că a greșit.

Plahotniuc. Eu am mai scris despre faptul că Plahotniuc trebuie să fie premier. Și pot s-o mai repet. Tuturor. Cu argumente. Și da, nu neapărat publice, pentru că ceea ce știu, cu părere de rău, nu întotdeauna poate fi făcut public, deoarece poate afecta imaginea imaculată a unor ipocriți. iar eu nu-s idiot, să stric viața oamenilor și să distrug familii.

Moldova, de la ’91 încoace, a avut nevoie de un conducător puternic, care să le pună pe toate la punct și pe urmă să plece liniștit. Imaginea lui Plahotniuc a fost mânjită, începând cu 2009, de aceeași prieteni ai săi de alianță. Și omul a acceptat, s-a spălat cum putea, dar nu mereu îi reușea pentru că moldovenii cred în orice li se dă pe tavă. Și asta au reușit să o folosească toți, de la A la Z.

Eu nu-s sigur că Plahotniuc va putea redresa situația în economie.

Eu nu-s sigur că Plahotniuc va putea face reforma justiției.

Eu nu-s sigur că Plahotniuc va putea face reforma în medicină.

Dar eu sunt sigur că dacă el nu le va face, de vină va fi el. Pentru că el, spre deosebire de cei dinaintea lui, are putere de decizie.

Eu cred că noi am ajuns la momentul în care trebuie să înțelegem, că Moldova pe cale neapărat curat democratică nu poate fi condusă. Dacă nu mă credeți, mergeți prin satele Moldovei. Nu pe Facebook sau în Chișinău, sau București. În fotoliile moi și cu salarii bune e atât de comod să te dai cu părerea. Mergeți în sate. Să vedeți ce zic oamenii.

Încercați să redescoperiți Moldova. Poate veți înțelege un pic altfel lucrurile. Poate.

Alegerile anticipate nu vor schimba mult situația politică, dar ar putea schimba foarte mult atitudinea moldovenilor față de Moldova. Mai ales, a celor care sunt peste hotare. Alegerile anticipate sunt interesante doar celor din media, presă, „formatorilor de opinie” etc. Pentru că vor avea de lucru.

Și totuși, trebuie să facem o alegere. Să nu ajungem iar să regretăm.

Eugen Luchianiuc

Sursa: luchianiuc.com.

About Author

Reporter