Specialist în toxicologie, după „otrăvirea” liderilor PAS și DA: La oricare dintre noi s-ar depista mercur în sânge

În R. Moldova nu au existat până în prezent cazuri grave de intoxicație cu mercur, dar dacă ar face analize, orice cetățean ar putea avea asemenea substanță în sânge, susține Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău.

Intoxicația cu mercur este atestată atunci când în sânge sunt depistate mai mult de 10 micrograme la decalitru, iar primele semne ale unei otrăviri ar fi dureri de cap, amețeli, febră etc.

„De când activez, nu au fost înregistrate niciodată cazuri grave de intoxicații cu mercur. Au fost unele ușoare, atunci când au fost sparte termometre, de exemplu. Dar, dacă am face analize, la oricare dintre noi ar fi depistat mercur în sânge: de la 2, 3 până la 4 micrograme la decalitru. Iată noi consumăm pește de mare. Anume acest produs conține mercur, în special cel mășcat. O intoxicație cu mercur atacă sistemul renal și nervos”, a explicat pentru Ziarul NAȚIONAL specialistul în toxicologie.

Întrebat dacă declarațiile făcute ieri de cei doi lideri ai opoziției din R. Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au spus că au bănuieli rezonabile că au fost otrăviți cu mercur de către actuala guvernare, sunt acuzații reale, Nicolae Gurschi a menționat că acest lucru „trebuie demonstrat prin analize”.

Amintim că Maia Sandu și Andrei Năstase au anunțat că analizele pe care le-au efectuat în ultimul timp au atestat un conținut ridicat de metale grele în sângele lor, iar medicii le-au spus că „această acumulare nu poate fi explicată în mod natural, nu se poate întâmpla fără o intervenţie din afară”.

Cei doi lideri ai opoziției nu au făcut publice rezultatele analizelor și nici nu au depus vreo plângere la organele de drept ca să cerceteze eventualul atentat la viața acestora.

Responsabilii de la serviciile de presă ale Procuraturii Generale și Inspectoratului General al Poliției au confirmat pentru Ziarul National că nu au primit sesizări vizavi de acest caz.

About Author

admin