UE apreciază reformele începute în 2016 și reafirmă angajamentul de a susține Moldova în continuare

Consiliul pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene salută reformele pe care le-a efectuat țara noastră și ”accentuează importanța crucială a continuării reformelor începute în 2016”. Concluzia se regăsește în raportul Consiliului cu privire la țara noastră.

Astfel, instituția salută reformele menite să asigure stabilitatea macroeconomică și financiară și să restabilească încrederea donatorilor externi, în special cele din sfera guvernării corporative în sectorul financiar și să consolideze independența și împuternicirile de supraveghere ale Băncii Naționale.

De asemenea, Consiliul pentru Afaceri Externe al UE salută recentele numiri ale șefilor instituțiilor anticorupție și adoptarea legii pentru prevenirea și spălării banilor. Totodată, oficialii UE spun că este nevoie de noi eforturi urgente, dedicate luptei cu corupția, însoțite și de o reformă profundă a sectorului judiciar.

În același timp, Uniunea Europeană reiterează disponibilitatea de a acorda asistență Moldovei în baza progreselor și reformelor.

În textul documentului se face referire și la sistemul electoral din țara noastră. Potrivit miniștrilor de Externe ai UE, ”consecințele noului sistem electoral ar trebui monitorizate atent și îndeaproape în timpul procesului electoral, inclusiv în timpul campaniei, în ziua alegerilor și în perioada următoare, ținând cont de impactul lor asupra democrației, în general, și sistemului multipartid, în special”.

În același timp, Consiliul reamintește importanța respectării recomandărilor Consiliului Europei, Comisiei de la Veneția și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa/ Oficiului pentru instituții democratice și drepturile omului, care încă nu au fost implementate, inclusiv a celor cu referire la finanțarea partidelor și campaniilor.

Iar ca un următor pas spre garantarea libertății și pluralismului media, Consiliul UE îndeamnă Moldova să meargă mai departe cu reforma complexă mult așteptată a Codului audiovizualului.

sursa: hotnews.md

About Author

admin