Un investitor străin cumpără 63,89% de la „Moldindconbank”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a permis, marți, companiei bulgare „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” să cumpere pachetul de 63,89 la sută din acțiunile BC „Moldindconbank”.

Potrivit unui comunicat al Băncii centrale, investitorul a venit cu oferta după ce, pe 18 ianuarie 2019, BNM a majorat cu încă trei luni termenul de vânzare a acțiunilor date, ultimul termen permis de lege. „Astfel, vânzarea acțiunilor ca pachet unic, în mărime de 63,89 la sută din capitalul social al băncii, va avea loc în beneficiul băncii și clienților acesteia”, se arată în comunicat.

Regulatorul mai precizează că preluarea de către investitor a pachetului unic de acțiuni va crea condiții pentru o ieșire ordonată a băncii din regimul de intervenție timpurie. „Moldindconbank” activează în continuare în regim normal, oferind toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

Aceeași sursă anunță că „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” își propune să vină la BC „Moldindconbank” S.A. cu o echipă de manageri care au o experiență internațională bogată în domeniul bancar. În acest sens, BNM consideră intenția potențialului investitor drept „o oportunitate notabilă de a dezvolta pe termen lung a „Moldindconbank” și de a spori competitivitatea și calitatea serviciilor oferite clienților săi”.

„Investitorul și-a exprimat dorința de a intra pe piața bancară din țara noastră după o amplă studiere a evoluției pieței și a contextului economic din țară. În luna septembrie 2017, compania a mai obținut o permisiune prealabilă a BNM pentru achiziționarea unui pachet de acțiuni la o altă bancă licențiată din Republica Moldova. Din motive obiective, acea tranzacție nu a avut loc”, cităm din comunicatul BNM.

Banca centrală subliniază că „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” este una dintre cele mai importante companii din Bulgaria. Aceasta a fost înființată în anul 1996 ca un fond de privatizare cu un portofoliu de participații în peste 20 de întreprinderi din diverse domenii economice, care activează în mai multe țări din regiune.

Amintim că setul de 63,89 la sută din acțiunile „Moldindconbank” a fost expus de mai multe ori la vânzare la Bursa de Valori a Moldovei, la prețul de 760,1 milioane de lei.

În octombrie 2016, BNM a blocat un grup de acționari, acuzați că acționează concertat, în interesul omului de afaceri Veaceslav Platon, numit și raiderul nr.1 din CSI. Totodată, a fost anulat mandatul mai multor conducători ai băncii, iar instituția de stat a instituit regimul de intervenție timpurie, care presupune un control strict asupra operațiunilor acesteia și a numit un administrator provizoriu. Acțiunile vizate au fost anulate și remise de „Moldindconbank”, iar apoi scoase la vânzare. Autoritățile au menționat, anterior, că banii obținuți din tranzacție reprezintă o recuperare a activelor furate de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, infracţiune pentru care a fost condamnat Platon.

sursa: ziarulnational.md

About Author

admin