VENIȚI DUPĂ AJUTOARE pentru iarnă! Familiile cu venituri mici sunt așteptate să depună cereri

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei îndeamnă familiile cu venituri mici să solicite ajutor pentru perioada rece a anului.

Cererile pentru ajutor pentru perioada rece a anului 2014-2015 pot fi deja depuse la asistentul social din localitate. Solicitările sunt necesare a fi depuse preventiv, pentru a nu rata plata ajutorului pentru luna noiembrie curent, ajutorul fiind oferit de la data depunerii cererii și nu are efect retroactiv.

Familiile cu un venit global mediu mai mic decât minimum garantat de stat, pensionarii, invalizii, șomerii, cei care îngrijesc un copii mai mici de 3 ani ori un membru al familiei cu grad de invaliditate, precum și familiile defavorizate beneficiare de ajutor social pot solicita ajutor pentru perioada rece.

Atenție, însă. Conform unei hotărâri de Guvern, începînd cu 1 noiembrie 2014, venitul lunar minim garantat este de 720 lei. De asemenea la calcularea venitului familiilor defavorizate în care sunt membri salariați li se vor ignora venituri de 200 lei. Astfel, salariații sunt rugați să nu părăsească locul de muncă mai puțin plătit, în favoarea ajutorului social.

Familiilor care îngrijesc de copii pînă la 1,5 ani pentru  persoanele neasigurate și 3 ani pentru persoanele asigurate, de asemenea nu le se vor lua în calcul 200 lei din venit. Nu va fi luat în calcul nici suportul financiar ce îl primesc familiile de pensionari ce au pensii mai mici de 1500 de lei.

A fost revizuită și modificată și lista indicatorilor de bunăstare. A fost modificat  punctajul de la 90 la 80 puncte, totodată a fost exclus din această listă: televizorul color; frigiderul/congelatorul; mașina de spălat cu program manual; aspiratorul; centru muzical.

Ajutorul pentru perioada rece a anului este oferit pentru lunile noiembrie-martie și constituie 250 de lei lunar. În anul 2013 de acest suport au beneficiat 80.000 de familii.

About Author

admin