Veste mare pentru cetățenii care trebuie să facă acte pentru moșteniri! Vlad Plahotniuc anunță că s-au găsit soluții ca taxa să fie redusă de la 2000 de lei la 351 de lei

O taxă importantă, plătită de cetățeni ca să intre în drepturile de moștenitor, va fi redusă de aproape șase ori. Ieftinirea va fi posibilă datorită eliminării unor acte, dar și prin compensarea de către stat a unor sume din această taxă. Liderul democraților, Vlad Plahotniuc, spune că problema a fost semnalată la numeroasele întâlniri ale reprezentanților partidului cu cetățenii.

”În prezent, cetățenii plătesc la notar și la Agenția Servicii Publice pentru actele de moștenire aproximativ 2000 de lei, noi am găsit soluții ca aceste taxe să fie reduse până la suma de 351 de lei. Măsura vizează strict procedurile pentru moșteniri, nu cele pentru vânzare, de care ne vom ocupa ulterior”, a explicat Plahotniuc.

În acest scop urmează să fie făcute modificări la legislație.

”Le-am propus colegilor din fracțiunea Partidului Democrat să depună de urgență inițiativa în Parlament și să fie votată până la finalul sesiunii, astfel, încât cetățenii să poată beneficia cât mai curând de ea”, a spus președintele PDM.

Un alt subiect la care s-a referit Plahotniuc este legat de problemele semnalate de cetățeni în relațiile cu funcționarii de la Ghișeele unice.

”Am discutat despre funcționarea Ghișeului Unic, creat să-i ajute pe oameni să-și perfecteze actele într-un singur loc, într-o perioadă foarte scurtă, să nu mai alerge de la o instituție la alta. El funcționează, dar încă nu așa cum ar trebui. Sunt cazuri când unii funcționari au un comportament nepotrivit față de cetățeni. În multe locuri se fac cozi enorme pentru a fi deserviți, există probleme, privind orarul de lucru al Ghișeului Unic, nu tocmai potrivit pentru cetățeni”, a exemplificat liderul PDM.

Potrivit lui, toate problemele constatate de cetățeni au fost transmise conducerii Agenției Servicii Publice, pentru a fi eliminate neajunsurile în cel mai scurt timp.

”Suplimentar, am solicitat să fie elaborat un chestionar privind calitatea serviciilor, pe care cetățenii să-l completeze la ieșirea din sediul Ghișeului Unic, astfel, încât să avem o evaluare cât mai completă a situației, ca să știm cum să acționăm în continuare”, a precizat Vlad Plahotniuc.

sursa: today.md

About Author

admin