Vicepreședintele grupului social-democrat din PE lansează critici dure la adresa PPE, după ce aceștia au spus că ar trebui suspendată finanțarea Moldovei

Vicepreședintele grupului sociale-democrat din PE, Victor Boștinaru, membru al grupului „Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților”, afirmă că UE trebuie să ofere un sprijin puternic guvernului de la Chișinău, iar demersul semnat de 19 eurodeputați PPE, de suspendare a finanțării Moldovei, este în avantajul Moscovei.

”Aproape că înţeleg frustrările PPE, dar totuşi, mă voi adresa în special domnului Mcalister, domnului Broc, care au o solidă înţelegere a complexităţii situaţiei din Republica Moldova”, a spus Boștinaru.

Acesta a respins argumentele deputaților PPE, care afirmă că există o presupusă complicitate între PDM și președintele pro-rus Igor Dodon.

”Şi vă invit să discutăm faptele. Nu voi discuta de partea economică. Ştiţi mai bine ca mine, situaţia economică e în favoarea Republicii Moldova şi acest lucru a fost confirmat şi de FMI, şi de către Comisia Europeană. Unu, Guvernul Republicii Moldova a participat cu efective militare la manevrele organizate de NATO în Ucraina, în această vară, ca răspuns la manevrele ZAPAD 2017. Acest lucru s-a făcut cu opoziţia preşedintelui Dodon. Preşedintele Republicii Moldova, pro-rusul Dodon s-a opus sistematic nominalizării în două rânduri a ministrului Apărării. Guvernul Republicii Moldova a cerut trupelor ruseşti să părăsească Transnistria şi a făcut-o inclusiv de la tribuna ONU, de la New York. Ce este şi mai important, în aceste zile în Republica Moldova se discută despre amendarea Constituţiei pentru a introduce un articol special, referitor la integrarea europeană, pentru ca în viitor Dodon să nu poată să deturneze cursul acestei ţări. Sunt aceste fapte complicităţi cu Rusia? Sau sunt exact opusul?”
, a întrebat audiența Victor Boștinaru, citează Politics.md.

În continuare, acesta a desființat și un alt argument al popularilor europeni, invocat în proiectul împotriva Moldovei.

”Discutând despre reforma electorală, am vorbit, domnilor comisari, să fim clari, cei care manipulează subiectul reforma electorală, uită sau nu vor să ţină cont de faptul că această lege este sută la sută copy-paste a legii electorale din Germania. Este o lege democratică sau nu? Uită că au fost incorporate peste 80 la sută din recomandările Comisiei de la Veneţia. Acest lucru este democratic sau nu? Uită că noi nu putem judeca oportunitatea adoptării legislaţiei, într-un cuvânt, dacă nu sprijinim Moldova astăzi, o dăm pe gratis Rusiei şi atunci vom spune la final, ”do svidania”, Moldova”.

Acesta ar fi scenariu, potrivit lui Boștinaru, dacă Parlamentul European merge pe mâna PPE.

About Author

admin