Victor Nichituș: Expulzarea celor șapte cetățeni turci și pericolul real care planează asupra R. Moldova

Jurnalistul Victor Nichituș demontează speculațiile apărute într-o anumită parte a presei, potrivit cărora cei 7 cetățeni turci, expulzați ieri din Moldova ar avea statut de refugiați. Nichituș face trimitere la declarația în acest sens a consilierului prezidențial Maxim Lebedinschi, potrivit căreia nu există niciun demers depus, privind solicitarea azilului politic.

În același material, Nichituș explică motivele pentru care SIS a derulat operațiunea de ieri.

”Suma informațiilor operaționale, a acțiunilor de monitorizare și a evaluărilor de risc la adresa acestor cetățeni străini a demonstrat că acest grup de persoane poate constitui o amenințare la adresa securității naționale, ori a siguranței personale a unor cetățeni turci. Acesta a fost motivul principal pentru care acești cetățeni străini au fost declarați “indezirabili” pe teritoriul statului moldovean”, scrie jurnalistul citat.

Între timp s-a aflat, că Ambasada și Consulatul Republicii Moldova din Germania au fost evacuate. Potrivit diplomaților moldoveni, măsura a fost necesară în urma amenințărilor cu moartea primite din partea reprezentanților unei grupări islamiste, din care ar face parte și cei șapte cetățeni turci expulzați din Chișinău.

Nichituș scrie că reacția agresivă la adresa diplomaților moldoveni este o confirmare a faptului că cetățenii turci expulzați din Republica Moldova ar putea avea conexiuni ori face parte dintr-un grup islamist radical. Potrivit unor surse din interiorul Ministerului de Externe de la Chișinău, amenințări de acest gen au venit și la ambasadele Republicii Moldova din alte state.

”De asemenea, sunt false informațiile potrivit cărora și copii ar fi fost expulzați din Moldova – nici un minor nu a fost expulzat. Minciuna are picioare scurte dar penetrează bine”, conchide jurnalistul.

Totodată, autorul face trimitere și la cadrul legal privind condițiile în care un străin poate fi expulzat din Moldova.

”Potrivit Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, un cetățean străin poate fi declarat indezirabil dacă în privința sa există indicii temeinice că intenționează sau desfășoară activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică. Dreptul de ședere al cetățenilor străini încetează de drept la data emiterii deciziei privind declararea sa persoană indezirabilă. Astfel, persoanele care au fost declarate indezirabile sunt îndepărtate sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat ori până în țara de origine. În cazul în care străinul este declarat persoană indezirabilă, îndepărtarea este pusă în aplicare în termen de 24 de ore”, amintește sursa citată.

sursa: today.md

About Author

admin