Zotea, supărată că guvernanții l-au lăsat pe Ghimpu fără ambasadori

Fracțiunea Partidului Liberal și-a exprimat nemulțumirea după ce Guvernul a rechemat din funcție mai mulți ambasadori ai Republicii Moldova. Deputații liberali au declarat că urmează să-i recomande premierului Pavel Filip să-l revoce din funcţie şi pe Andrei Galbur din funcția de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Declarațiile au fost făcute de către deputata PL Alina Zotea după ce ieri, Guvernul a decis revocarea din funcție a Ambasadorului Republicii Moldova în Belgia, Luxemburg și la NATO, Iurie Renița, ambasadorului în Lituania, Valeriu Frija si Emilian Brenici – Ambasadorul din Țările de Jos, scrie realitatea.md.

Potrivit deputatei, ambasadorii respectivi au fost revocați înainte de termen, contrar prevederilor Legii cu privire la Serviciul Diplomatic, care stabileste un termen de patru ani.

„Actuala guvernare, care s-a autodeclarat proeuropeana şi pro-NATO, prin acţiunile de ieri de la şedinţa guvernului demonstrează cu totul altceva, ceea ce este, în primul rând, o vădită răfuială şi răzbunare politică”, a declarat Zotea.

Potrivit deputatei, motivarea lui Andrei Galbur precum că Iurie Renița, Valeriu Frija și Emilian Brenici au fost desemnați în funcția respectivă din motive politice și urmeaza să fie substituiți cu persoane din sistem, „este una ridicolă și batjocoritoare, deoarece toți activeaza în cadrul sistemului diplomatic al Republicii Moldova tocmai din anul 1992, odată cu crearea Ministerului Afacerilor Externe, cu mult înaintea actualului ministru de externe Galbur”.

„Este o bătaie de joc şi un fapt sfidător să tratezi ambasadorii noştri cu dispreţ în funcţie de care formaţiunile politice care i-au susţinut. PLDM nu mai este astăzi la putere, aşa că i-am recomanda domnului prim-ministru Filip să-l revoce din funcţie şi pe ministrul Galbur tot din considerente politice, deoarece a fost promovat anume de acest partid, care astăzi e în opoziţie şi critică guvernul”, a subliniat reprezentanta fracțiunii PL.

Ieri, mai mulți ambasadori au fost rechemați din funcție de către Executiv, înainte de expirarea mandatului.

About Author

admin