La Buiucani, SIS și Procuratura au depistat zeci de kilograme de mercur

12737055_618411281640300_661952650_o

Captură record de mercur în Republica Moldova, în urma unei acțiuni întreprinse de Procuratura Generală de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au fost depistate 60 kg de mercur de proveniență din Ucraina.

Ofiţerii de informaţii şi securitate din cadrul Direcţiei municipale Chişinău, în colaborare cu procurorii Secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale a Procuraturii Generale, au efectuat mai multe percheziţii la persoane fizice şi juridice. Ca rezultat, au fost depistate zece containere metalice, ce conţin mercur în cantitate de aproximativ 5-6 kilograme în fiecare container, proveniența fiind oraşul Gorlovka din regiunea Donețk, Ucraina.

Substanțele respective au fost depistate în gospodăria unui locatar al sectorului Buiucani din municipiul Chișinău.

Cauza penală în privința activităților ilegale ale membrilor unei grupări infracționale transfrontaliere a fost pornită la 27 octombrie 2015, de către Procuratura Generală, în baza art. 224 alin. (l), 248 alin. (5) lit. d) al Codului penal al R. Moldova. Făptuitorii stabiliți vor fi atrași la răspundere penală pentru încălcarea regulilor de fabricare, importul, export, păstrare, transportare sau utilizare a substanțelor, materialelor şi deşeurilor radioactive, bacteriologice sau toxice în cantități deosebit de mari, introduse prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova şi care creează pericolul cauzării de daune esențiale pentru sănătatea populaţiei şi mediului.

În cadrul perchezițiilor la persoanele juridice, complici ai grupării criminale respective, au fost depistate mai multe acte cu semne vădite de falsificare, care ar confirma procesul de studii pentru obținerea ulterioară a permiselor de conducere.

Sursa: procuratura.md.

About Author

Reporter