Adevărata față a lui Sturza

Ideile unioniste ale ex-premierului lui Ion Sturza, un activist înflăcărat al facebook-ului, sunt un mit. Cel puțin asta demonstrează documentul publicat de ex-ppcd-istul Vlad Cubreacov, cunoscut pentru promovarea creării în Republica Moldova a Mitropoliei Basarabiei. Din document putem deduce clar un vădit antiromânism și un pseudostatalism pe care până și Vladimir Voronin sau Igor Dodon l-ar invidia.

Pe lângă alte momente interesante,Vlad Cubreacov mai scrie pe pagina sa de facebook că Sturza ar fi recunoscut public că a colaborat cu KGB-ul sovietic.

Pe blog, Cubreacov publică răspunsul lui Sturza care demonstrează antiromânismul acestuia:

GUVERNUL REPUBLICII MOLDOVA

Nr. 1104-1154                  Chișinău                        20 iulie 1999

Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului,

Culte, Minorităţi Naţionale şi Comunităţi Externe

Dlui Vlad Cubreacov

Stimate domnule deputat Cubreacov,

După cum aţi fost informat anterior Guvernul Republicii Moldova, conform legislaţiei în vigoare, examinează şi aprobă statutele de organizare şi funcţionare a confesiilor religioase din republică şi nu a centrelor religioase (în cazul de faţă a mitropoliilor).

Formarea structurilor bisericeşti este o chestiune de ordin intern a fiecărui cult.

Mitropolia pe care Dvs. intenţionaţi s-o legalizaţi nu prezintă un cult aparte ci constituie o grupare schismatică în cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, statutul căreia a fost aprobat de către Guvernul Republicii Moldova prin Hotărârea nr. 719 din 17 noiembrie 1993.

Prin aprobarea de către Guvern a statutului Mitropoliei Basarabiei statul s-ar implica în problemele interne ale cultului ortodox.

Luând în considerare faptul că, începând cu anul 1995 între Patriarhia Rusă şi Patriarhia Română permanent se duc tratative în vederea aplanării conflictului canonic între cele două mitropolii, considerăm că, examinarea statutului Mitropoliei Basarabiei nu poate avea loc până nu va fi găsit un model reciproc acceptabil de soluţionare a conflictului existent, pe cale bisericească.

Prim-ministru al Republicii Moldova                          ION STURZA

––––––––––––––––––––––––––

Casa Guvernului, MD-2033, Chișinău, Republica Moldova

Telefon: +373-2-237795, Fax: +373-2-242696

 

sursa: today.md

About Author

admin