A încercat să deconspire ilegalități acoperite de PLDM, dar a fost amenințat cu moartea

Conducerea PLDM a fost direct implicată și a protejat funcționarii din diferite instituții care se ocupau de subvențiile agricole, au declarat marți seara la o emisiune de la TV7 fostul ministru al agriculturii Vasile Bumacov și președintele Uniagroprotect, Alexandru Slusari. Este vorba de așa-zisa „dijmă” din sume care doar în doi ani au ajuns la aproape un miliard de lei. Mai mult, Bumacov susține că a fost amenințat cu moartea, când a încercat să deconspire ilegalitățile.

Alexandru Slusari a declarat la emisiunea ”Politica” de la TV7 că despre neregulile în funcționarea subvenționării, repartizare incorectă și așa-zisele „otkaturi” a început să se vorbească încă în 2010, dar situația a devenit și mai gravă începând cu 2014, când Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) a devenit practic ”stat în stat”. Slusari a accentuat că în spatele acestor fărădelegi a stat conducerea PLDM, care a asigurat protecția funcționarilor corupți.

„Slavă Domnului că au apărut aceste dosare (anunțate recent de procuratură n.red) și sperăm că astfel vom putea face curățenie la AIPA, care în 2014 a devenit necontrolabilă și practic s-a transformat în stat în stat. Zvonurile erau că strâng bani și pentru campania electorală.  Încă de atunci aveam convingerea că protecția era la nivelul conducerii PLDM”, a declarat Slusari.

Vasile Bumacov a confirmat că fărădelegile erau acoperite de PLDM. „Aveau o protecție foarte puternică și nu a putut să mai influențeze. Unele persoane din PLDM întotdeauna au șantajat ministerul”, a declarat el.

Mai mult, fostul ministru a dezvăluit că atunci când a încercat să facă ordine, a fost amenințat chiar cu moartea. „Am fost sunat și mi s-a spus că se va clarifica cu mine și cu familia. M-am clarificat cine se ocupa de treaba aceasta. Este important că s-a reușit la nivel de procuratură generală au apărut dosarele”, a spus Bumacov.

CNA a reacționat mult mai serios și o perioadă de timp s-au liniștii lucrurile, apoi din nou s-a pornit. „Eu sper foarte mult că CNA își va face datoria și nu cred că CNA este legat de chestiile politice”, a declarat Bumacov.

Bumacov susține că a devenit persoană indezirabilă în partid atunci când la demis din funcția de director adjunct al ANSA pe un vicepreședinte al PLDM (Petru Bodarev).

Și producătorii agricoli recunosc, în premieră, că „mafia” în domeniu era protejată de Vlad Filat. „Eu totuși sper că odată dacă a început ridicarea dosarelor se simte o voință politică de a elucida corupția care există la AIPA și toți știu că era protejată direct de către Filat”, a declarat în cadrul emisiunii fermierul Aliona Mandati.

Săptămâna trecută Procuratura Generală a anunțat că a depistat mai multe încălcări privind susţinerea financiară nerambursabilă a producătorilor agricoli autohtoni și a pornit urmărirea penală în 34 de cauze. Printre companiile implicate este și Caravita, administrată de Ion Rusu, ruda lui Vlad Filat. Obiectul acestor cauze penale vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, iar de fapt, aceasta fiind anterior utilizată; prezentarea datelor denaturate privind investiţia efectuată; eliberarea de către autorităţi contrar procedurii a documentelor ce confirmă faptul efectuării investiţiei; ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

Sursa: Politics.md

About Author

admin