Analiză: Investigația celor de la RISE despre o platformă de caritate a lovit dur în credibilitatea proiectului jurnalistic

Cel mai recent scandal care a zguduit spațiul informațional din Moldova, investigația Rise.md, care acuză platforma caritate.md de escrocherie, lovește dur în credibilitatea proiectului de investigații. O analiză realizată de către portalul Telegraph.md arată că jurnaliștii de la RISE, care de regulă pun la îndoială competențele anchetatorilor moldoveni, s-au ghidat de un dosar penal inițiat de procurori. Totuși, ei nu au ținut cont că persoanele despre care afirmă că ar face parte din ”grup criminal organizat” nu au statut procesual.

„Problema și eroarea deontologică principală admisă de jurnaliștii RISE este folosirea expresiei „grup criminal organizat”, care a fost extrasă din descrierea componenței de infracțiune bănuite de procurori în acest caz, dar care nu poate fi folosită decât într-un context care respectă dreptul la prezumția nevinovăției a persoanelor vizate, pe care jurnaliștii l-au încălcat deliberat”, scrie portalul Telegraph.

Mai mult, jurnaliștii indică asupra altei erori comise de cei de la RISE care s-au bazat pe un caz care, de fapt, nu a fost în gestiunea platformei caritate.md. Totodată, chiar dacă editorul RISE a spus în cadrul unei intervenții televizate că expresia „grup criminal organizat” nu s-a folosit în adresa caritate.md, portalul Telegraph publică o secvență dintr-un interviu în care însăși autoarea investigației, Liuba Șevciuc, spune exact acest lucru despre caritate.md.

„Investigația RISE este răsturnată și de argumentul expus de fondatorii caritate.md, conform căruia unul din cele două cazuri în genere nu are nicio tangență cu platforma caritate.md, fondurile în această speță fiind colectate printr-o altă platformă de caritate, iar în celălalt caz donația a fost făcută offline, adică direct de către un donator european în adresa clinicii din Istanbul, fără implicarea caritate.md.

Mai mult, se pare că la una din intervențiile chirurgicale, care a durat, conform celor relatate de caritate.md 4 ore, prezumată a fi simulată de către jurnaliștii RISE, a asistat și un chirurg de la Chișinău, care însă nu a fost intervievat de jurnaliști”, mai scriu cei de la Telegraph.

Aceștia aduc aminte despre un alt scandal care a pornit de la o investigație realizată de jurnaliștii de la RISE. Este vorba de documentarul „Asasin în lege”. Atunci, autorul a fost învinuit de faptul că ar fi fost plătit să spele imaginii liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinare a bancherului Gherman Gorbunțov.

sursa: today.md 

About Author

admin