Andrian Candu face precizări la efectele hotărârii privind demisia ANRE

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu se arată îngrijorat privind posibilele efecte juridice, sociale şi economice negative pe care le poate atrage Hotărârea, din 3 decembrie, a Parlamentului privind demisia Consiliului de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. El a declarat presei la încheierea şedinţe legislativului că, probabil, se va adresa Curţii Constituţionale pe acest subiect, transmite IPN.

„Aş vrea să fac o precizare foarte clară, că există, dacă vreţi, la nivel de ţară o nemulţumire a tot ceea ce înseamnă tarife, atât la curentul electric, cât şi la gaze. Şi eu personal am foarte multe semne de întrebare de întrebare în privinţa la capacităţile profesionale sau administrative ale tot ceea ce înseamnă ANRE. Consider în continuare că tot ceea ce înseamnă activitatea regulatorului ANRE şi a pieţii în general de energetică, trebuie să treacă printr-o revizuire completă şi printr-o reformare. Şi probabil directorii actuali merită şi să plece. Dar astăzi în plenul parlamentului nu a fost votată demisia lor, aşa cum poate ar fi trebuit să fie, sau numită juridic revocare, dar a fost anulată numirea lor, o numire care a avut loc în anul 2013. Anularea acelei numiri din 2013, este părerea mea, este un act juridic ilegal şi efectele ar putea să fie foarte complicate, deoarece odată cu anularea numirilor în 2013 se presupune că toate actele, toate deciziile luate de aceşti 4 directori, ar trebui să fie anulate”, a declarat Andrian Candu.

Potrivit speakerului, deranjurile provocate de Hotărârea Parlamentului, se extind şi pe alte domenii vaste. „Dar cum rămân cu salariile, premiile, banii pentru concedii pe care aceştia le-au primit? Cum rămâne cu relaţiile de muncă care le-au avut aceşti oameni din 2013 şi până în prezent? Iată de ce m-am exprimat şi în plenul Parlamentului că apreciez o astfel de decizie ca fiind ilegală şi cu efecte juridice neluate în considerare. Cel mai probabil, chiar eu personal o să mă adresez Curţii Constituţionale pentru a examina de urgenţă acest subiect şi a evita unele efecte juridice pe care nimeni nu şi le doreşte. Deci, noi nu vorbim despre demisia sau revocarea lor, probabil, ar exista nişte motive pentru a-i demite, ci însăşi anularea numirii lor ridică un mare semn de întrebare”, a precizat Candu.

Preşedintele Parlamentului crede că, din cauza demiterii Consiliul de Administraţie ANRE devine problematică reducerea tarifului la gaze naturale, cu circa 5 la sută, posibilitatea căreia a apărut după anularea recentă de către legislativ a aşa-zisului „amendament Furdui”.

„Eu deja am semnat anularea acelui „amendament Furdui”. Într-adevăr, în baza acelei legi ANRE urma să reexamineze tariful la gaze. Anularea numirii lor, printr-o hotărâre de Parlament care intră în vigoare la data adoptării, presupune că ei nu ar avea dreptul să revizuiască tariful la gaze. Suntem în iarnă. E luna decembrie şi consider că deputaţii care au votat, este viziunea lor, este opinia lor, dar n-au estimat întru totul efectul acestui vot”, a afirma preşedintele Parlamentului Andrian Candu.

Sursa: Today.md.

About Author

admin