Andrian Candu: Politicienii nu au dreptul să facă presiuni asupra magistraților. Vom crea un grup de lucru în Parlament pentru a analiza legislația în mod suplimentar

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține, într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă, că politicul nu are dreptul la nicio imixtiune în actul justiției. Singurul lucru pe care îl pot face Parlamentul sau Guvernul în cazul invalidării alegerilor din Chișinău este să regleze legislația în așa mod, încât astfel de derapaje să nu mai fie posibile.

„Tot ce pot să facă Parlamentul și Guvernul în cazul de față e să regleze legislația, să lucreze asupra legislației în așa fel și așezând pe toți experții și pe toți cei care sunt implicați inclusiv în procesele electorale. Mă refer la partidele politice sau partidele parlamentare sau extraparlamentare pentru a lucra la subiectul respectiv și a-l depăși, ca pe viitor să nu se mai întâmple acest lucru”, a declarat Andrian Candu.

În opinia speakerului, politicienii nu au dreptul să facă presiuni asupra magistraților.

„Politicul poate aduce deznodământul problemei prin mecanismele care îi sunt la dispoziție, și anume vorbim despre legislație. Politicul sau orice demnitar din stat nu are dreptul să intervină în procesul instanțelor de judecată. Eu nu pot să ridic telefonul și să vorbesc cu un judecător, indiferent de instanța în care el se află, asta este încălcarea legii și asta este dosar”, a mai spus speakerul.

În același interviu, Andrian Candu a precizat că va insista asupra creării unui grup de lucru, care va avea obiectivul să propună optimizarea legislației electorale.

„Vom crea un grup de lucru în Parlament pentru a analiza legislația în mod suplimentar, experiența altor state, experiența occidentală în tot ceea ce înseamnă agitație electorală, în tot ceea ce înseamnă sancțiune sau mai bine zis acțiune-sancțiune, ca să existe și o anumită proporție”, a declarat Andrian Candu.

sursa: Timpul.md

About Author

admin